Určitému smutku z nepoměru času stráveného v kuchyni se mžikem, během kterého tyto lasagne vaši nadšení strávníci vdechnou, se asi nevyhnete. Ale jejich štěstí i váš chuťový požitek za tu trochu práce, věřím, stojí.

Na lasagních ve skutečnosti není nic těžkého, jen vám jednotlivé fáze zkrátka zaberou něco času. Vaření si nicméně můžete šikovně rozplánovat podle tipů na konci článku a třeba boloňské omáčky uvařit rovnou větší množství, čímž si vyřešíte minimálně jedno další jídlo.

Tak se s námi naučte, jak na ty nejlepší lasagne s mletým masem v rajčatové omáčce, krémovou vrstvou bešamelu a zlatavým rozteklým sýrem. Šťastlivci, se kterými se rozdělíte, budou nadšení.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Klasické lasagne s boloňským ragú a bešamelem

Na 6 velkých porcí potřebujete:

  • Cca 350 g suchých lasagní
  • 2 mozzarelly

Na boloňské ragú:

  • 100 g pancetty či slaniny
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 600 g míchaného mletého masa (hovězí s vepřovým)
  • 140 g rajského protlaku
  • 400g plechovka drcených rajčat
  • 200 ml vína, vývaru nebo vody
  • Sůl & pepř
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička bylinek (rozmarýn, oregano, bazalka či italská směs)

Na bešamel:

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • ½ lžičky soli
  • 1 špetka muškátu
  • 60 g parmezánu 
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Boloňská omáčka: asi 10 minut za občasného míchání restujte kostičky pancetty, cibule, mrkve a celeru spolu s trochou oleje. Zvyšte teplotu, přidejte nasekaný česnek a maso a dále restujte, až se maso zatáhne a hezky opeče. Vařečkou ho při tom rozbíjejte na menší kousky.
  2. Přidejte protlak, minutu ho zarestujte, zalijte rajčaty a vínem, vývarem nebo vodou, přidejte lžičku soli, bobkové listy a bylinky a nechte minimálně hodinu, ale klidně i tři probublávat. Čím déle budete omáčku vařit, tím bude lepší. Čas od času ji promíchejte a na závěr ochuťte čerstvě mletým pepřem.
  3. Bešamel: v rendlíku rozehřejte máslo, zasypejte ho moukou a minutu za stálého míchání opékejte. Za stálého míchání metličkou, aby nevznikly hrudky, pak pomalu přilijte mléko. Osolte, ochuťte muškátovým květem nebo čerstvě nastrouhaným oříškem, přiveďte k varu a za častého míchání nechte asi 15 minut pozvolna vařit. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmezán. Bešamel klidně nechte vychladnout, při kompletaci lasagní nemusí být teplý.
  4. Finále: dno vysokého pekáče nebo zapékací mísy (použít můžete i více malých) potřete trochou masové omáčky, poklaďte vrstvou neuvařených těstovin tak, aby se jen pár milimetry překrývaly, potřete bešamelem, na ten natřete vrstvu omáčky a opět překryjte lasagnemi. Takto pokračujte, až skončíte rajčatovou omáčkou, která pláty těstovin zcela překryje. Celkově byste měli mít 3 nebo 4 vrstvy těstovin, exaktnější typy mohou rovnou počítat čtvrtiny bešamelu a masové omáčky.
  5. Pekáč přikryjte víkem nebo přetáhněte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte hodinu, poté odkryjte, posypejte natrhanou mozzarellou a krátce zapečte pod grilem nebo na vyšší teplotu dozlatova. Nechte 15 minut odpočinout a až poté krájejte. Lasagne jsou skvělé i ohřívané.

Lasagne bez bešamelu: Na bešamelu není nic složitého, ale pokud ho nechcete vařit, proložte ragú krémem z ricotty. Stačí ochutit 500 g ricotty asi půl lžičkou soli, špetkou muškátu, čerstvě mletým pepřem a 60 g strouhaného parmezánu.

Co si můžete připravit předem: Den předem klidně uvařte rajčatovou omáčku i bešamel, pak už jen vše sestavíte a zapečete. Případně předchystejte celé jídlo rovnou do pekáče.

Jak ušetřit čas i energii: Boloňské omáčky uvařte rovnou minimálně dvojnásobek, vaše budoucí já vám poděkuje. Polovinu vroucí omáčky vlijte do vyčištěných suchých sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout. Takto vám omáčka v lednici vydrží minimálně tři týdny a v mrazáku ještě mnohem déle. Udělá pak radost jak na těstovinách, tak s tortillami nebo v další várce lasagní. Naředěná fazolemi a dochucená římským kmínem a trochou hořké čokolády poslouží jako pseudo chili con carne.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič