Jestli chcete vyzkoušet Vánoce trochu netradičně, Forbes je v tom s vámi – i pro vás.

Oslovili jsme slavné šéfkuchaře, jako je Zdeněk Pohlreich, František Skopec, Iveta Fabešová, Jan Punčochář, Roman Vaněk, Oldřich Sahajdák, Martin Štangl či Přemek Forejt.

Ti všichni nám dali tipy na netradiční vánoční jídla. Jeden recept každý den, až do toho Štědrého.

Netradiční vánoční recept šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk nevybíral snadno, protože jak sám říká: „Každý opravdový milovník jídla, by měl být veřejným ochráncem gastronomických tradic národa.“

U něj na štědrovečerním stole proto nebude chybět rybí polévka podle babiččina receptu, kapr smažený v sádle a bramborový salát podle rodinného receptu, který je samozřejmě nejlepší na světě.

„Možná to nyní vyzní hloupě, možná pateticky, ale k nám domů vždycky dárky nosil a bude nosit Ježíšek. Nikoliv Děda Mráz, nikoliv Santa. Vánoční cukroví vonělo a bude vonět vanilkou a tuzemákem, kterému dodnes říkám český rum,“ prohlašuje Vaněk.

Pro čtenáře Forbes nakonec vybral italský recept na sladké pečivo panettone ze své kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně. „Je skvělý, ne úplně složitý. K naší tradiční vánočce může po dnech svátečních přijít vhod,“ říká.

Toto legendární sladké pečivo pochází z italského Milána. Dnes však již zdomácnělo v mnoha zemích světa. V Itálii se připravuje nejvíce během vánočních svátků a Nového roku. Krájí se na vertikální dílky.

Ilustrace: Jan Juhaniak

Ingredience:

  • 115 g kandované kůry z citrusů
  • 400 g hladké mouky
  • 120 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 75 g cukru krupice
  • 4 g soli
  • 150 g změklého másla
  • 75 g rozinek namočených v rumu
  • olej na vymazání misky
  • máslo na potření
  • hladká mouka na podsypání těsta
  • kulatou formu Ø 10 cm, hloubka 15 cm a pečicí papír

Postup:

  1. Kandovanou kůru nakrájej na kostičky o hraně 0,5 cm.
  2. Těsto zadělej takzvaně na omládek: do mísy nasypej mouku, udělej v ní důlek, vlij do něj 2/3 mléka a rozdrob droždí.
  3. Ze stran do mléka po troškách vmíchej mouku, jen do té doby, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance.
  4. Povrch popraš hladkou moukou a nech v teplém místě 30 minut vzejít. Na omládek se nepoužije veškerá mouka, ta zůstává po okrajích mísy a vlastní omládek vyzrává uprostřed.
  5. Do robotu upni nástavec typu „hák“.
  6. Omládek dej do mísy robotu, přidej žloutky, vejce, zbylé mléko, cukr a sůl a míchej 4 minuty na střední otáčky.
  7. Přidej změklé máslo a míchej dál 9 minut, až je těsto hladké a elastické.
  8. Přidej scezené a vymačkané rozinky, kandovanou kůru a míchej ještě 1 minutu. Nemíchej těsto déle, aby se neobarvilo.
  9. Vymaž mísu olejem a dej do ní vypracované těsto, které překryj čistou utěrkou a nech zrát 1,5 hodiny nebo než zdvojnásobí svůj objem.
  10. Posypej vál moukou, vyklop na něj těsto a vypracuj ho rukama do kuličky. 
  11. Ideálně 15 cm hlubokou kulatou formu vylož dvojitou vrstvou pečicího papíru pomazaného máslem. Papír musí přesahovat formu o 3 cm. V případě, že máš formu nižší, musí pečicí papír přesahovat tak, aby výsledná výška byla požadovaných 18 cm.
  1. Kuličku těsta dej do formy, překryj čistou utěrkou a nech kynout na teplém místě 1 hodinu, dokud nevystoupí 1 cm pod okraj nastaveného pečicího papíru. Tedy do výšky 17 cm.
  2. Troubu rozehřej na 190 °C.
  3. Těsto potři změklým máslem, na povrchu nařízni do kříže a formu dej do rozehřáté trouby.
  4. Peč 20 minut, poté sniž teplotu na 180 °C a peč 20 minut dozlatova.
  5. Hotové panettone nech 5 minut zchladnout ve formě a poté ho vyklop na mřížku a nech zcela vychladnout. Z obvodu panettone odstraň pečicí papír.

Recept pochází z kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně.