Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Foto Martina Baťhová
Pravděpodobnost, že na svátečním stole objevíte lahodnější veganské cukroví než avokádové lanýže, je stejně taková, jako že se vám zjeví skutečné zlaté prasátko. A pakliže Vánoce vnímáte jako příležitost ochutnat něco neobvyklého, máte s tímto receptem skvělou možnost. Krom toho, že pepřové lanýže budou překvapením pro vás samotné, můžete otestovat i ostatní. Co myslíte, uhodnou, z čeho jste tyto neodolatelné lanýže ve dvou provedeních připravili?
Na asi 25 kusů potřebujete:
- 2 zralá avokáda – celkem 230 g
- 60 g kokosového oleje
- 70 g karobu (případně kakaa)
- 1–2 lžíce datlového sirupu
- 1 lžíce bourbonu
- 70 g kvalitní hořké čokolády (70 – 80%)
- 15–20 g kandovaného pomeranče
- Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 lžička růžového pepře
- 2 lžíce lyofilizovaných malin
- Kakao nebo karob na obalení
Foto Martina Baťhová
Postup
- Dužinu avokáda vložte do mixéru spolu s kokosovým olejem, karobem, datlovým sirupem a bourbonem. Rozmixujte dohladka. Kokosový olej můžete nechat povolit, nicméně během mixování by se zahřátím hmoty měl rozplynout.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vmíchejte do směsi.
- Směs rozdělte napůl. Do jedné poloviny vmíchejte kandovanou pomerančovou kůru. Do druhé poloviny vmíchejte rozdrcený růžový pepř a a 1 lžíci najemno podrcených sušených malin.
- Dejte směs na cca 2 hodiny do lednice ztuhnout.
- Nastrouhanou pomerančovou kůru rozprostřete na pečicí papír a nechte uschnout.
- Z hmoty tvořte kuličky a lehce zdeformujte. Obalujte v kakau nebo karobu.
- Pomerančové lanýže posypejte najemno rozdrobenou sušenou pomerančovou kůrou a pepřové posypejte pomocí sítka prachem ze zbylých malin (získáte ho tak, že maliny rozmixujete).
- Skladujte v lednici v uzavíratelné krabičce a spotřebujte do týdne.
Foto Martina Baťhová