Úplně jsem cítila, jak tloustnu, ale stálo to za to! Žloutky, smetana, stoprocentní pistáciový krém, cukr a špetka soli. Nic víc, nic míň… Dokonalá kombinace surovin a francouzsky sofistikovaná příprava dělají z tohoto dezertu luxusní lahůdku. Crème brûlée nezklame, ať už vyzkoušíte základní recept, nebo jeho variaci crème caramel.
Pistáciové crème brûlée
Na 3 až 4 porce potřebujete:
- 400 g 40% smetany
- 3 žloutky
- 50 g cukru krupice + 3 lžíce na krustu
- 70 g 100% pistáciové pasty
- špetku soli
Postup
- Předehřejte troubu na 120 °C, nastavte funkci horkovzduch.
- V míse smíchejte ruční metlou žloutky, cukr, pistáciovou pastu a sůl.
- V malém hrnci zahřejte smetanu na cca 80 °C.
- Do mísy s vaječno-pistáciovou směsí nejprve po lžičkách a pak asi ve třech dávkách vlijte teplou smetanu. Vždy důkladně zašlehejte, aby se vše spojilo.
- Tuto směs přeceďte přes jemné síto do vhodných zapékacích misek. Misky položte do pekáče a do něj nalijte tolik horké vody, aby sahala asi do poloviny mističek.
- Pečte 20 minut přikryté alobalem a dalších 25 minut odkryté. Misky vyndejte z vodní lázně a nechte je zcela vychladnout.
- Přikryjte je fólií a dejte do lednice alespoň na tři hodiny, případně přes noc.
- Těsně před podáváním posypte povrch rovnoměrně krupicovým cukrem. Použijte flambovací pistoli a cukr zkaramelizujte. Pohybujte hořákem rovnoměrně, aby se karamel nepřipálil. Ihned podávejte.
Tipy & triky:
Upečený crème brûlée vydrží zakrytý v lednici pár dní. Vždy ho těsně před podáváním jen posypte cukrem a dokončete.
Pistáciový krém se vám bude hodit i do pistáciového cheesecaku nebo pistáciového dortu s bílou čokoládou.
Zbylé bílky zamrazte a poté použijte do bezé rolády, pavlovy, křehkých laskonek nebo třeba luxusních kremrolí.