V Norsku se chystá otevření první podvodní restaurace v Evropě, která bude zároveň největší na světě. Už teď si v ní můžete zarezervovat místo. Under, jak se restaurace jmenuje, totiž právě spustil online rezervaci s termíny od dubna příštího roku. A rozhodně se nevyplatí čekat.
Čtěte také: Epicentrum byznysu v NYC je zpět. Restaurace Four Seasons opět na scéně
O netradiční večeři je totiž velký zájem, u několika dostupných termínů se už stihly vytvořit pořadníky. Každopádně pokud se rozhodnete si tento zážitek spolu s vynikajícími pokrmy připravovanými pod bedlivým okem šéfkuchaře Nicolaie Ellitsgaarda vychutnat, doporučujeme si na večer pod mořskou hladinou vyhradit alespoň čtyři hodiny.
Restaurace se začala stavět v první polovině letošního roku na břehu Severního moře v ospalém norském městečku Båly na jižním pobřeží země. V červenci byly do konstrukce, která vyrostla na vysloužilé nákladní lodi, umístěny kontejnery s vodou, které stavbu potopily do hloubky téměř pěti metrů.
Bezpečně u dna drží Under 18 ukotvovacích stanovišť. Restaurace ale není potopená celá, zhruba polovina jí vyčuhuje nad hladinu a nápadně připomíná kostku ledu plovoucí ve vašem oblíbeném drinku.
Ty z vás, které by zneklidňovala představa večeře pod hladinou, může uklidnit fakt, že Under má stěny silné téměř jeden metr a je speciálně navržen pro podmínky panující pod mořskou hladinou. Architektonické studio Snøhetta, které za konceptem restaurace stojí, si tohle prostředí vybralo záměrně kvůli dechberoucím sceneriím, které může návštěvníkům nabídnout.
„Jen si představte, jaké to bude, až budete moci z pod vody sledovat, jak povrch moře protínají velké vlny a déšť,“ říká Rune Grasdal, seniorní architekt ze Snøhetta, který je přesvědčený, že nejlepší zážitky Under poskytne právě za nepříznivého počasí.
Grasdal také dodává, že mírně zaoblený tvar restaurace Under bude minimalizovat dopad vln na celou strukturu a že právě norské divoké větry a vlny měli všichni architekti na mysli, když Under tvořili.
Restaurace samotná je situovaná do tří pater. V horním patře se nachází vchod a šatny, uprostřed bar a v nejnižším patře najdete „hodovní“ místnost se dvěma dlouhými jídelní stoly a několika menšími s celkovou kapacitou od osmi do sta hostů. Všechny stoly nabízejí nerušený výhled na panoramatické okno, které měří úctyhodných 11 metrů na šířku a čtyři metry na výšku.
Snøhetta strategicky umístila osvětlení nejen do restaurace, ale také na mořské dno, aby si hosté mohli vychutnat pohled na výjimečný podmořský život. Kromě restaurace bude Under sloužit také jako výzkumné středisko pro mořské biology a další vědce, čímž naplno využije svůj potenciál.
Pokud vám jméno Snøhetta připadá známé, nedivte se. Tato společnost se sídlem v Oslu stojí také za návrhem budovy Norské národní opery a baletu, známé spíš pod názvem Oslo Opera House, je zodpovědná za nedávnou modernizaci newyorského Times Square, a dokonce má na svědomí i design nových norských bankovek, které jsou od loňska v oběhu.
„Vizuální identita restaurace Under vychází z konceptu celkového ponoření se,“ říká jednatel studia Martin Gran. „Návštěvníci si kromě jiného vyslechnou i povídání o mořské biodiverzitě a o norském pobřeží, což vnese do gastronomického zážitku úplně nový rozměr.“
Pokud jste skupina méně než osmi lidí, svůj stůl si můžete zarezervovat zde, v případě větších skupin je nutné do Underu poslat mail.