Možná si pamatujete na populární bistro Farm z pražské Letné. Na jeho místě teprve před pár dny otevřel nový podnik jménem Matilda. Elizabeth Svátková a Veronika Vlčková v něm vytvářejí letenskou la dolce vitu.
Matilda je podnik, kde můžete proplout celým dnem. Od snídaní přes oběd, odpolední kávu a něco dobrého k tomu, až po skleničku vína se snackem a večeři. Večeře a jí předcházející aperitivo ale spustí až začátkem příštího roku.
Teď se soustřeďují hlavně na to, aby se v novém pečlivě s celým týmem zajeli, i proto zatím fungují od středy do neděle. „Je to taková naše dcera, tak jsme si říkaly, že k ní sedí holčičí jméno. A zničehonic nás napadla Matilda, která už zůstala,“ říkají k volbě názvu Svátková s Vlčkovou.
„Moje máma vždycky říká, že jsem měla k restauracím blízko odmalička. Ani nevím, kde to vlastně vzniklo, ale vařila jsem vždycky,“ vzpomíná Svátková, která je šéfkuchařkou. Po gymnáziu se pustila do studia na vysoké škole. To ale záhy ukončila, aby se přesunula do anglického Leedsu studovat fine dining.
„Tam jsem si uvědomila, že už nechci dělat nic jiného. Zároveň jsem ale zjistila, že to není jenom o lásce k vaření. Je to opravdu velká dřina, které musí člověk obětovat spoustu času, není to o tom si otevřít podnik, kam si budu chodit na kafíčko. Přineslo to ale ovoce a jsme dneska tady,“ shrnuje Svátková svoji cestu k podnikání v gastronomii.
Vařila ve vyhlášených pražských podnicích, její velkou láskou bylo dnes už zavřené bistro Milada manželů Sahajdákových, chvíli si zkusila La Degustation Bohême Bourgeoise a otevírala bistro Bjukitchen Báry Karpíškové.
Při každé příležitosti a zkušenosti si Svátková skládala střípky toho, jak by chtěla, aby její vlastní podnik vypadal.
„Vždycky všichni milovali moje personálky. Vařila jsem většinou čerstvou pastu a byli nadšení z mých omáček. To byl moment, kdy jsem si řekla, že to bude ono,“ vysvětluje italské směřování.
Když se objevil prostor, kde by mohla svoji vizi přetvořit do reality, věděla, že parťákem by jí měla být Veronika Vlčková. „Vždycky mě přitahovaly silné ženy, které toho hodně zvládají, a ještě s úsměvem, takže to byla jasná volba,“ vysvětluje Svátková.
A Vlčková se smíchem dodává, že se zrovna vracela ze čtení tarotu, kde jí řekli, aby hlavně nic neměnila, že je na dobré cestě, když si všimla zmeškaného hovoru od Elizabeth. Společně si plácly a na projektu pracovaly poslední rok a půl.
Matilda je dlouhodobým projektem, jeho návratnost počítají do čtrnácti let. První týden naplnil očekávání a během víkendu odbavili devadesát snídaní a šedesát až sedmdesát obědů denně.
„Chodili i hosté, co si dali skoro všechno z menu a plynule přecházeli ze snídaně do oběda. Za tohle jsme vděčné a věříme, že to bude takto pokračovat,“ hodnotí obě opatrně.
Den v Matildě začíná snídaní, a i když Italové zpravidla moc nesnídají, v menu uchovávají italské prvky, jako je pikantní uzenina nduja, italský lanýž nebo pecorino. Dáte si tady takzvaná složená míchaná vejce (anglicky folded eggs), tak trochu jiná vajíčka, která se stala místním signature jídlem, úplné klasice se Elizabeth chtěla vyhnout.
Matilda
Adresa: Korunovační 923/17, Praha 7
Otevírací doba: středa až neděle: od 8 do 16 hodin
Plynule přejdete do obědové části, která stojí primárně na čerstvých těstovinách. Ochutnat můžete kromě klasiky s rajčaty i zajímavou kombinaci s gorgonzolou a čekankou, skvělé spojení jemně pikantního sýra s překvapivě sladkou čekankou a křupavou ořechovou pangrattatou navrch.
Dalším oblíbeným jídlem se rychle staly těstoviny pici s omáčkou z pecorina s opečenou šalvějí a pancettou, krásně aromatické a výrazné jídlo z pár surovin. Určitě nevynechejte dezert, ať už to bude lehoučké nadýchané tiramisu, nebo některý z dezertů z vitríny, které si tady pečou, třeba tradiční maritozzo.
Stavit se tu můžete mimochodem třeba jen na kávu, něco s sebou do ruky nebo si sednout s počítačem k velkému stolu u vstupu, který je i právě tomuto účelu určený.
Několikrát během našeho rozhovoru od Elizabeth i Veroniky zaznělo, jak si váží svých zaměstnanců, kteří jsou pro ně stejně důležití jako hosté. S Matildou mají velké plány, postupně se se sezonou rozšiřovat a měnit menu, aby bylo hravé a zajímavé, přidávat další položky do doplňkového prodeje. Přejí si, aby se k nim hosté vraceli a stávali se místními štamgasty. Budete mezi nimi?