Vsadila na pokrmy ze svého rodiště, kvalitu bez kompromisů, autentické suroviny a koření, které vozí přes půl světa. A slaví velké úspěchy.
Šestadvacetilelá Číňanka Wen zavítala do České republiky původně jen kvůli studiu byznys managmentu. Dodělala si magisterský titul a našla si práci v kanceláři. Záhy však zjistila, že ji to nenaplňuje.
Její vášeň byla jinde – u vaření. A navíc chtěla Čechům představit tradiční čínskou kuchyni z oblasti na jihozápadu země, z města Čchung-čching, odkud pochází.
Nejdřív si proto otevřela stánek a své pokrmy nabízela na trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nakonec se však odhodlala k velkému kroku, opustila svou práci a letos v březnu si otevřela vlastní čínskou restauraci s názvem Chi Xiao Mian.
„Xiao znamená čínsky drobné, mian jsou nudle. Jednoduše jde tedy o drobné tenké nudle, které si sami ručně vyrábíme z pšeničné mouky. Jde o tenké žluté nudle, které vaříme se zeleninou, masem a vývarem. To je základ. U nás v Čchung-čchingu jíme nudle denně, je to něco jako pro Evropany pití kávy, je to tak trochu závislost,“ popisuje Wen základ svého konceptu.
Velký důraz klade na výběr správných surovin. Tradiční mísa xiao mian obsahuje víc než patnáct ingrediencí včetně konzervované čínské zeleniny, hořčice, sójové omáčky, sezamové omáčky, pepře nebo autentického chilli z Čchung-čchingu.
„Klíčové přísady, jako jsou chilli vločky, pepř nebo speciální hotpot omáčka, dovážíme přímo z Číny, abychom zajistili autentičnost. Hotpot omáčka je recept mého táty, vyráběl je v továrně v mém rodném městě,“ popisuje Wen, která chce v Česku změnit vnímání čínské gastronomie.
Byla totiž nemile překvapená, že čínská kuchyně je v Česku vnímaná převážně coby nepříliš kvalitní levná bistra s fast foodem.
„Čínská restaurace je poslední volbou, kam lidé chodí na důležité večeře, kam berou obchodní klienty, kam jdou na romantická rande nebo na narozeniny. Je to velká škoda a tohle bych ráda změnila,“ tvrdí usměvavá energická majitelka, když mě vítá ve své restauraci.
Je neděle poledne a je tady plno. Bez rezervace není často možné najít místo ani přes týden. Jeden z důkazů, že konceptu se daří a lidé si podnik v srdci Vinohrad už krátce po otevření oblíbili.
Restaurace je zvenku spíše nenápadná. Modernímu interiéru dominuje otevřená kuchyně, kde všichni mohou sledovat výrobu jídel, která se tu servírují na pravém čínském porcelánu. Wen si totiž nechala záležet i na nejmenších detailech.
„Nádobí máme z jedné známé značkové porcelánky v Číně. Potrpím si i na těchto maličkostech. Dbám třeba i na to, aby tady byly ty správné čínské hůlky, ale i třeba na výběr hudby, která tu hraje. To vše je podstatné a dotváří to celkový zážitek z jídla,“ říká Wen, zatímco pyšně ukazuje na tradiční čínské mističky v jednoduchém designu, ve kterých servíruje předkrmy.
Brambory jako předkrm
Předkrmy jsou servírované ke každému jídlu a jde o neobvyklé exotické kombinace. Jeden z předkrmů jsou například speciálně upravené a na malé nudličky nakrájené brambory – ty se v Číně servírují nikoli jako příloha, ale jako zelenina a jsou pro nás neobvykle jen mírně povařené do křupava.
Mezi těmito „čínskými tapas“ pak nechybějí ani další zajímavosti – nakládaná ředkev, okurkový salát se sezamem, speciálně ochucené čínské houby nebo sójové fazolky edamame.
„Upřímně věřím, že jídlo z mého rodného města může oslovit všechny, a to i co se týče pikantnosti pokrmů,“ vysvětluje Wen. Tradiční kuchyně, kterou se snaží do Česka přenést, je totiž velmi ostrá, ale Wen v restauraci nabízí verze jídel ve třech stupních pálivosti. Ostrost pokrmům dodává čínský chilli olej, který si Wen sama vyrábí, aby dohlédla na jeho kvalitu.
„Po vyzkoušení našeho chilli mi někteří zákazníci pobaveně řekli, jak se jim líbí, že cítí mírnou bolest na rtech. Pikantní chuť jako by jen jemně útočila na rty, ale ne na žaludek,“ popisuje Wen a dodává, že nejpopulárnější pokrmy na jejím menu jsou pikantní masové hot poty s hovězím nebo vepřovým – tedy ta nejtradičnější jídla.
Nabízí tu však i jejich bezmasé varianty, třeba z čínského lilku. „Čínský lilek je jiný než ten evropský. Je dlouhý, úzký a chuťově specifický,“ popisuje majitelka, která v podniku servíruje také tradiční napařované knedlíčky s různými náplněmi.
A kdo má chuť po jídle na něco sladkého, na toho čekají už na první pohled velmi efektní želé dezerty.
Většinu pokrmů z menu je také možné sdílet, což je další odkaz na tradiční čínské stolování. „Číňané si jídla velmi váží, slouží pro ně jako průsečík vztahů a rozličných spojení, proto je nutná kreativita. Tradiční čínská kuchyně nepostrádá lidskost. Nasycuje nejen tělo, ale také duši,“ popisuje Wen a dodává, že ji naplňuje hrdostí, že může do České republiky dovážet autentickou chuť.
„Nedělám žádné kompromisy v ničem a nic ničím nenahrazuji. Chci, aby tady lidé ochutnali přesně to, co máme v Číně. Je to v podstatě jednoduchá filozofie,“ tvrdí podnikatelka, které se daří i obchodně a ráda by do budoucna otevřela další pobočky svého konceptu.
„Plánuji nový projekt, protože chci, aby kuchyně mého rodného města byla slavnější a přístupná všem,“ tvrdí Wen, která se chce do budoucna víc soustředit na předání svého know-how a rozšíření týmu.
Wen podnikání rozjela s obchodním partnerem, který měl už zkušenosti s restauračním byznysem. Pomohl jí najít místo, sehnat dodavatele a personál a také zainvestoval rozjezd, ona dodala koncept. Společně vsadili na vzrůstající popularitu asijské kuchyně v České republice a vyplatilo se – restauraci se daří.
„Vycházíme z toho, že lidé jsou tu otevření asijské kuchyni, vietnamské Pho je velmi populární, Ramen také. A čínská nudlová jídla mají podle mě stejný potenciál,“ popisuje Wen, která je v restauraci každý den v týdnu a na vše osobně dohlíží.
„Až bude restaurace stabilnější, přemýšlím, že bych si vzala dovolenou a vrátila se do Číny, abych načerpala další inspiraci. Jsem velmi optimistická, pokud jde o dopad a vývoj čínských regionálních kuchyní na evropském trhu. Vím, že to bude plné výzev, ale já se do této hry ponořím,“ říká nadšeně závěrem.