Jestli už teď víte, že vás čekají náročné dny, připravte si dopředu zdravý a vyvážený oběd, který vám dodá energii a živiny i ve spěchu.

„Instantní“ ramen do skleničky vydrží v lednici s přehledem 3 dny, a kdykoli tak máte po ruce rychlé jídlo plné zeleniny. Výborně se hodí i jako oběd do práce, protože ho stačí jen zalít vroucí vodou, a při debužírování pak sledovat udivené a mlsné pohledy kolegů…

Foto Eva Malúšová

Instantní ramen do skleničky

Na 1 porci potřebujete:

  • 1 až 2 lžíce Shiitake pesta Živina
  • 1 až 2 lžíce sójové omáčky (zde Živina)
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 2 lžíce kimči (lze vynechat)

Z bílkovin např.:

  • Mrazené edamame
  • Marinované tofu
  • Marinovaný tempeh
  • Maso (vařené, pečené či grilované)
  • Vejce

Ze zeleniny:

  • Mrkev
  • Jarní či klasická cibule
  • Kukuřice
  • Hrášek
  • Baby špenát, bok choy
  • Restované žampiony

Sacharidy:

  • Nudle (soba, vaječné, rýžové)

Čím lze dále dochutit:

  • Bujon
  • Chilli (olej, omáčka či čerstvé)
  • Miso pasta

Na zalití:

  • Vroucí voda či vývar
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Nudle uvařte dle návodu na obalu nebo použijte suché instantní. Já dnes dala pohankové soba nudle, ale prima jsou i klasické vaječné nebo bezlepkové rýžové.
  2. Mrazené edamame vařte 5 minut v osolené vroucí vodě a poté zchlaďte studenou, aby zůstaly zelené a na skus. Zeleninu a tofu nebo jinou bílkovinu nakrájejte na drobné kousky.
  3. Na dno větší zavařovačky dejte 1 až 2 lžíce Shiitake pesta nebo lžíci gelového bujonu, zakápněte sojovkou a sezamovým olejem a dle chuti přidejte i kimči (já použila nepálivé od Živiny, ale skvělé je i naše domácí kimči), chilli pastu (výborná je korejská Gochujang) nebo třeba miso, všechny tyto fermentované produkty dodají polévce chuť i živiny.
  4. Dále do sklenice navrstvěte protein dle svého výběru (já dala edamame a marinované tofu), zeleninu (zde jarní cibulka a mrkev) a uvařené nudle. Vlhké suroviny dejte vždy naspod a ty, které mají tendenci měknout (nudle, jarní cibulka, bylinky) až navrch.
  5. Pevně zavíčkujte a skladujte v lednici, kde vám takto připravená směs vydrží překvapivě čerstvá i 4 dny.
  6. Před konzumací zalijte přímo ve sklenici nebo v misce vroucí vodou či vývarem, nechte 5 minut odstát, aby se vše prohřálo a zelenina trochu změkla, a jídlo máte hotové!
  7. Na závěr můžete přidat skvělé marinované vejce nebo alespoň natvrdo uvařené (pokud si troufáte, vyzkoušejte trik s rychlovarnou konvicí z našeho aprílového ramenu) a jídlo posypat sezamem, koriandrem nebo další jarní cibulkou.
Foto Eva Malúšová