Jestli už teď víte, že vás čekají náročné dny, připravte si dopředu zdravý a vyvážený oběd, který vám dodá energii a živiny i ve spěchu.

„Instantní“ ramen do skleničky vydrží v lednici s přehledem 3 dny, a kdykoli tak máte po ruce rychlé jídlo plné zeleniny. Výborně se hodí i jako oběd do práce, protože ho stačí jen zalít vroucí vodou, a při debužírování pak sledovat udivené a mlsné pohledy kolegů…

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Instantní ramen do skleničky

Na 1 porci potřebujete:

  • 1 až 2 lžíce Shiitake pesta Živina
  • 1 až 2 lžíce sójové omáčky (zde Živina)
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • 2 lžíce kimči (lze vynechat)

Z bílkovin např.:

  • Mrazené edamame
  • Marinované tofu
  • Marinovaný tempeh
  • Maso (vařené, pečené či grilované)
  • Vejce

Ze zeleniny:

  • Mrkev
  • Jarní či klasická cibule
  • Kukuřice
  • Hrášek
  • Baby špenát, bok choy
  • Restované žampiony

Sacharidy:

  • Nudle (soba, vaječné, rýžové)

Čím lze dále dochutit:

  • Bujon
  • Chilli (olej, omáčka či čerstvé)
  • Miso pasta

Na zalití:

  • Vroucí voda či vývar
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Nudle uvařte dle návodu na obalu nebo použijte suché instantní. Já dnes dala pohankové soba nudle, ale prima jsou i klasické vaječné nebo bezlepkové rýžové.
  2. Mrazené edamame vařte 5 minut v osolené vroucí vodě a poté zchlaďte studenou, aby zůstaly zelené a na skus. Zeleninu a tofu nebo jinou bílkovinu nakrájejte na drobné kousky.
  3. Na dno větší zavařovačky dejte 1 až 2 lžíce Shiitake pesta nebo lžíci gelového bujonu, zakápněte sojovkou a sezamovým olejem a dle chuti přidejte i kimči (já použila nepálivé od Živiny, ale skvělé je i naše domácí kimči), chilli pastu (výborná je korejská Gochujang) nebo třeba miso, všechny tyto fermentované produkty dodají polévce chuť i živiny.
  4. Dále do sklenice navrstvěte protein dle svého výběru (já dala edamame a marinované tofu), zeleninu (zde jarní cibulka a mrkev) a uvařené nudle. Vlhké suroviny dejte vždy naspod a ty, které mají tendenci měknout (nudle, jarní cibulka, bylinky) až navrch.
  5. Pevně zavíčkujte a skladujte v lednici, kde vám takto připravená směs vydrží překvapivě čerstvá i 4 dny.
  6. Před konzumací zalijte přímo ve sklenici nebo v misce vroucí vodou či vývarem, nechte 5 minut odstát, aby se vše prohřálo a zelenina trochu změkla, a jídlo máte hotové!
  7. Na závěr můžete přidat skvělé marinované vejce nebo alespoň natvrdo uvařené (pokud si troufáte, vyzkoušejte trik s rychlovarnou konvicí z našeho aprílového ramenu) a jídlo posypat sezamem, koriandrem nebo další jarní cibulkou.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová