Jestli už teď víte, že vás čekají náročné dny, připravte si dopředu zdravý a vyvážený oběd, který vám dodá energii a živiny i ve spěchu.
„Instantní“ ramen do skleničky vydrží v lednici s přehledem 3 dny, a kdykoli tak máte po ruce rychlé jídlo plné zeleniny. Výborně se hodí i jako oběd do práce, protože ho stačí jen zalít vroucí vodou, a při debužírování pak sledovat udivené a mlsné pohledy kolegů…
Instantní ramen do skleničky
Na 1 porci potřebujete:
- 1 až 2 lžíce Shiitake pesta Živina
- 1 až 2 lžíce sójové omáčky (zde Živina)
- 1 lžíci sezamového oleje
- 2 lžíce kimči (lze vynechat)
Z bílkovin např.:
- Mrazené edamame
- Marinované tofu
- Marinovaný tempeh
- Maso (vařené, pečené či grilované)
- Vejce
Ze zeleniny:
- Mrkev
- Jarní či klasická cibule
- Kukuřice
- Hrášek
- Baby špenát, bok choy
- Restované žampiony
Sacharidy:
- Nudle (soba, vaječné, rýžové)
Čím lze dále dochutit:
- Bujon
- Chilli (olej, omáčka či čerstvé)
- Miso pasta
Na zalití:
Postup
- Nudle uvařte dle návodu na obalu nebo použijte suché instantní. Já dnes dala pohankové soba nudle, ale prima jsou i klasické vaječné nebo bezlepkové rýžové.
- Mrazené edamame vařte 5 minut v osolené vroucí vodě a poté zchlaďte studenou, aby zůstaly zelené a na skus. Zeleninu a tofu nebo jinou bílkovinu nakrájejte na drobné kousky.
- Na dno větší zavařovačky dejte 1 až 2 lžíce Shiitake pesta nebo lžíci gelového bujonu, zakápněte sojovkou a sezamovým olejem a dle chuti přidejte i kimči (já použila nepálivé od Živiny, ale skvělé je i naše domácí kimči), chilli pastu (výborná je korejská Gochujang) nebo třeba miso, všechny tyto fermentované produkty dodají polévce chuť i živiny.
- Dále do sklenice navrstvěte protein dle svého výběru (já dala edamame a marinované tofu), zeleninu (zde jarní cibulka a mrkev) a uvařené nudle. Vlhké suroviny dejte vždy naspod a ty, které mají tendenci měknout (nudle, jarní cibulka, bylinky) až navrch.
- Pevně zavíčkujte a skladujte v lednici, kde vám takto připravená směs vydrží překvapivě čerstvá i 4 dny.
- Před konzumací zalijte přímo ve sklenici nebo v misce vroucí vodou či vývarem, nechte 5 minut odstát, aby se vše prohřálo a zelenina trochu změkla, a jídlo máte hotové!
- Na závěr můžete přidat skvělé marinované vejce nebo alespoň natvrdo uvařené (pokud si troufáte, vyzkoušejte trik s rychlovarnou konvicí z našeho aprílového ramenu) a jídlo posypat sezamem, koriandrem nebo další jarní cibulkou.