Pokud se chystáte do nového roku vstoupit s předsevzetím týkajícím se zdravější životosprávy, uložte si rovnou tento recept. Zamilují si ho ti, co chtějí do jídelníčku zařadit více zeleniny, více luštěnin, nosit si krabičky do práce i snížit množství masa.
Luštěniny jsou ceněným zdrojem řady makro- i mikronutrientů. Ačkoli se spousta lidí musí přemlouvat, aby je zařadila do jídelníčku častěji, mnohé z nich také spojuje to, že jen neznají dobré recepty. A tento je jeden z těch, které jsou snadné, chutné a výživné. Čočku beluga můžete podle libosti nahradit mungo fazolkami, cizrnou nebo jinými luštěninami.
Salát s pečenou červenou řepou a čočkou beluga
Na 2 porce potřebujete:
- 2 středně velké bulvy červené řepy
- Olivový olej
- Sůl
- 120 g čočky beluga
- 1 pomeranč
- ½ velkého avokáda
- Salát dle chuti – hrst na každou porci
- Feta – množství dle chuti
- Hrstka vlašských ořechů, nadrobno nasekaných
- Klíčky na posypání
Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce najemno nakrájené hladkolisté petržele
- ½ šalotky
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- Sůl & pepř
Postup:
- Oloupanou řepu nakrájejte na kostky velikosti sousta. V míse zakápněte lžící oleje, osolte, promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C asi půl hodiny doměkka.
- Čočku beluga zalijte vodou, osolte a vařte asi 20 minut na skus. Během vaření udržujte teplotu sporáku na takové úrovni, aby voda jen lehce probublávala, nikoli klokotala. Beluga si tak zachová neporušený tvar i barvu. Po uvaření čočku sceďte a nechte okapat.
- Pomeranč nožem oloupejte a poté vykrájejte jednotlivé segmenty, abyste získali dílky bez slupky. Avokádo nakrájejte na plátky nebo na kostičky – na každou porci připadne ¼ avokáda.
- Promíchejte ingredience na dresink – olej, balzamikový ocet, najemno nakrájenou petržel i šalotku, římský kmín, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Upečenou řepu přendejte do mísy. Přidejte čočku, zalijte dresinkem a promíchejte.
- Čočku s řepou rozdělte do misek. Do každé misky přidejte po hrsti salátu. Ozdobte pomerančem a avokádem a posypejte nakrájenou fetou, ořechy a výhonky.