Pokud se chystáte do nového roku vstoupit s předsevzetím týkajícím se zdravější životosprávy, uložte si rovnou tento recept. Zamilují si ho ti, co chtějí do jídelníčku zařadit více zeleniny, více luštěnin, nosit si krabičky do práce i snížit množství masa.

Luštěniny jsou ceněným zdrojem řady makro- i mikronutrientů. Ačkoli se spousta lidí musí přemlouvat, aby je zařadila do jídelníčku častěji, mnohé z nich také spojuje to, že jen neznají dobré recepty. A tento je jeden z těch, které jsou snadné, chutné a výživné. Čočku beluga můžete podle libosti nahradit mungo fazolkami, cizrnou nebo jinými luštěninami.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Salát s pečenou červenou řepou a čočkou beluga

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 středně velké bulvy červené řepy
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 120 g čočky beluga
  • 1 pomeranč
  • ½ velkého avokáda
  • Salát dle chuti – hrst na každou porci
  • Feta – množství dle chuti
  • Hrstka vlašských ořechů, nadrobno nasekaných
  • Klíčky na posypání

Dresink:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce najemno nakrájené hladkolisté petržele
  • ½ šalotky
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • Sůl & pepř

Postup:

  1. Oloupanou řepu nakrájejte na kostky velikosti sousta. V míse zakápněte lžící oleje, osolte, promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C asi půl hodiny doměkka.
  2. Čočku beluga zalijte vodou, osolte a vařte asi 20 minut na skus. Během vaření udržujte teplotu sporáku na takové úrovni, aby voda jen lehce probublávala, nikoli klokotala. Beluga si tak zachová neporušený tvar i barvu. Po uvaření čočku sceďte a nechte okapat.
  3. Pomeranč nožem oloupejte a poté vykrájejte jednotlivé segmenty, abyste získali dílky bez slupky. Avokádo nakrájejte na plátky nebo na kostičky – na každou porci připadne ¼ avokáda.
  4. Promíchejte ingredience na dresink – olej, balzamikový ocet, najemno nakrájenou petržel i šalotku, římský kmín, sůl a čerstvě mletý pepř.
  5. Upečenou řepu přendejte do mísy. Přidejte čočku, zalijte dresinkem a promíchejte.
  6. Čočku s řepou rozdělte do misek. Do každé misky přidejte po hrsti salátu. Ozdobte pomerančem a avokádem a posypejte nakrájenou fetou, ořechy a výhonky.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová