Svěží a křupavý okurkový salát je lákavým letním pohoštěním. Pokud máte navíc okurky z vlastních zdrojů, určitě se stane vaším oblíbencem. Veganský dresink na chuti i textuře příjemně obohacují kešu oříšky a kokosový jogurt.

Vychutnejte si svěží letní pokrm, který potěší všechny, včetně veganů. Okurkové sezony v tomto podání nebudete rozhodně litovat. Salát je výborným předkrmem, samotným lehkým pokrmem a skvěle osvěží i hlavní chod. Okurky rovněž oceníte v rozpáleném salátu s arašídy a chilli nebo si vychutnejte perfektně chladivé okurkové tzatziki, které vás zavanou do prosluněného Řecka.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Krémový okurkový salát s veganským dresinkem

Na 2 velké nebo 4 přílohové porce potřebujete:

  • 100 g přírodních kešu ořechů
  • 50 ml citronové šťávy
  • 250 g kokosového jogurtu
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • Sůl & pepř
  • 1 menší červená cibule
  • 1 střední salátová okurka
  • 1 lžíce kapar
  • Hrstka čerstvého kopru
  • 1 bio citron

Postup

  1. Kešu ořechy, předem na pár hodin namočené ve vodě, sceďte a s citronovou šťávou rozmixujte najemno. Vmíchejte k nim kokosový jogurt, jablečný ocet, hořčici, javorový sirup, sůl a pepř.
  2. Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky, okurku (ideálně na mandolíně) na tenká kolečka a vše dejte do větší mísy. Přidejte kapary a jemně nasekaný kopr. Nakonec zlehka přimíchejte připravený dresink.
  3. Řádně umytý, chemicky neošetřený citron oloupejte pomocí škrabky. Snažte se loupat jen jeho žlutou část. Oloupanou kůru pak nakrájejte ostrým nožem na velmi jemné proužky.
  4. Citronovými proužky ozdobte salát a podávejte ideálně hned začerstva jako svěží přílohu nebo lehký hlavní chod. Můžete servírovat s křupavými semínkovými krekry nebo opečenou bagetkou.

Tip

  • Pro výraznější chuť salátu rozmixujte spolu s kešu jeden nebo dva stroužky česneku.
  • Pokud chcete naopak ubrat na výraznosti cibule, vložte ji v cedníku na pár vteřin do horké vody a poté propláchněte pod studenou vodou. Cibule bude mít jemnější chuť a nebude tolik nadýmat (jako tomu může být u toho nejlepšího bramborového salátu).
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič