Salsa di noci je italská ořechová omáčka, která vás svou plnou chutí a lahodnými podzimními tóny pěkně prohřeje. Bleskurychlé omáčce vévodí vlašské ořechy a hustotou připomíná pesto.
Ořechová omáčka se hodí k mnoha druhům těstovin. Příjemnou volbou jsou například casarecce nebo trofie – omáčka si najde cestu i do jejich tajemných zákrut. Salsa di noci chutná výborně i s domácími gnocchi a rovněž skvěle ochutí třeba opečené crostini.
Salsa di noci – italská ořechová omáčka na těstoviny
Na 4 porce potřebujete:
- 2 plátky bílého toustového chleba
- 150 ml mléka
- 200 g vlašských ořechů + na posypání
- 1 stroužek česneku
- 30 g strouhaného parmezánu + na posypání
- Sůl & pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- Čerstvá petržel na posypání
Postup
- Z toustového chleba odřízněte kůrky, plátky poté rozkrojte na čtvrtky a dejte do misky s mlékem. Jakmile nasáknou z obou stran, přemístěte je včetně mléka do mixéru.
- Přisypejte ořechy, nakrájený česnek a rozmixujte. Postupně přidejte jemně nastrouhaný parmezán, sůl a po dávkách olivový olej. Po rozmixování dosáhnete hustější konzistence podobné pestu.
- Podle potřeby můžete přidat ještě trochu mléka. Uvařte oblíbené těstoviny a vodu po jejich scezení uschovejte.
- Ořechovou omáčku naneste na těstoviny, přilijte dvě menší naběračky vody z těstovin a promíchejte. Omáčka všechny těstoviny krásně obalí. Dle potřeby použijte více vody.
- Naberte jednotlivé porce do talířů. Těstoviny posypejte parmezánem, ořechy a ozdobte čerstvou petrželkou. Podle chuti lehce opepřete.
Tipy & triky:
- Vlašské ořechy předem nasucho opečte, jejich chuť se vylepší a zvýrazní.
- V sezoně hub se nebojte k omáčce vmíchat na cibulce osmahnuté hříbky, podlité vínem, zjemněné máslem. S chutí ořechové omáčky si houby krásně rozumějí.