Amatriciana je proslulá rajčatová omáčka z města Amatrice a jako většina italských receptů je extrémně jednoduchá na přípravu, ale perfektní výsledek stojí na kvalitních vstupních surovinách.

Na tuto omáčku potřebujete jen šest ingrediencí, které lze mít doma nachystané celé týdny: guanciale (když se nebude dívat žádný expert na italskou kuchyni, můžete nahradit pancettou, v nejhorším případě i slaninou), chilli, víno, rajčata, pepř a sýr. Proto je amatriciana bezvadnou volbou na chvíle, kdy máte chuť na pikantní jídlo plné chuti, ale jen minimum času na nákup a vaření.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Těstoviny s rajčatovou omáčkou amatriciana

Na 4 porce potřebujete:

  • 100 g guanciale
  • 1 chilli paprička
  • 50 g bílého vína
  • 400g plechovka loupaných rajčat
  • 100 g sýru Pecorino Romano
  • Pepř

Dále:

  • 350 g těstovin (bucatini, špagety)
  • Sůl
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Na velké pánvi pozvolna opékejte kostičky guanciale a chilli papričku. Když je slanina hezky zlatavá a křupavá, zalijte ji vínem, nechte ho odpařit a děrovanou lžící vyndejte kostičky stranou. Papričku vyhoďte.
  2. Na vypečeném tuku nyní asi 10 minut prohřívejte rajčata, až omáčka zhoustne. Mezitím uvařte v dost osolené vodě těstoviny dle návodu na obalu.
  3. K rajčatům přidejte guanciale a kleštěmi rovnou z hrnce také uvařené makarony. Vmíchejte většinu sýru a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Podle potřeby zřeďte trochou vody z těstovin.
  4. Servírujte posypané zbylým sýrem a případně zakápnuté olivovým olejem.

Rajčatová omáčka z čerstvých rajčat: v sezoně si amatricianu uvařte z čerstvých rajčat. Použijte asi šest velkých zralých kusů, které spařte jako do leča, nasekejte a použijte dále jako v receptu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová