Pražské Košíře jsou příjemným místem k životu, ale tamní gastroscéna příliš nežije. I na neokoukanou lokalitu vsadila Lucie Caïs Steblová, když si na Cibulce otevřela pekárnu, kde nabízí kynuté buchty či koláče, ale i francouzské pečivo nebo danishe s ovocem.
Na počátku bylo… měření. Měření, kolik hluku bude dělat chystaná pekárna Bread Society. A pak další a další. Co na tom, že v prostoru vzniklo protihlukové těsnění.
„Majitel bytové jednotky nad naší připravovanou pekárnou přesto zpochybňoval dostatečnost odhlučnění,“ vzpomíná Caïs Steblová na chvíle, kdy byla od splnění svého dlouholetého snu už jen krůček, a přece pořád tak daleko.
Když ji potom vidíte spokojenou za pultem pekárny v přízemí objektu zvaného PARVI Cibulka, je na ní zřetelná úleva. Z toho, že se konečně může živit svým koníčkem, že může sdílet své pekařské umění se zákazníky.
Ač má otevřeno zhruba dva měsíce, už nyní sem, do poněkud okrajové lokality v Košířích, proudí každou chvíli zákazníci. „Denně máme zhruba stovku účtenek,“ říká; a zjevně se lidé vracejí, jelikož recenze podniku jsou mimořádně pozitivní.
Prostor sice s manželem zakoupila už před třemi lety, zdálo se ale jako nekonečné dobrodružství, než mohla poprvé otevřít pro veřejnost. Přišel covid, nákladná rekonstrukce, nutnost vybudovat rampu pro zásobování a pak takřka roční tahanice se sousedem, který si v objektu pekárnu nepřál. Nakonec zavládl kompromis: péct se bude až od šesti ráno a v osm večer provoz skončí.
Foto se svolením Lucie Caïs Steblové
A tak se otevírá v osm ráno, kdy na vás čeká bohatá nabídka postavená především na francouzském pečivu: croissanty, pain au chocolate, choux, makronky, ale i danishe s ovocem, skandinávská semla, kardamomový motanec i české kynuté buchty a koláče. Náš tip? Běžte po čemkoli, v čem bude pistáciový krém, nebudete litovat.
Na své si ale přijdou i milovníci slaného: kromě vynikajícího chleba a baget si můžete dát croissant plněný párkem, šnek se šunkou a sýrem nebo sendviče.
Bread Society ovšem nefunguje jen jako pekárna, ale také malý koloniál, kde si můžete dát delikatesy od místních farmářů – uzeniny, paštiky, sýry, domácí džemy a další pochoutky. A k tomu třeba kávu nebo víno.
Kromě toho, že vám v místní pekárně bude chutnat, vás zaujme ještě jedna věc. Dobře to uvnitř vypadá. Prostor je relativně skromný a působí útulným dojmem, který umocňují dřevěné prvky a designová dlažba ze Španělska a Francie.
Není divu, že Bread Society boduje i po estetické stránce, koneckonců za ní stojí dvojice architektů. A tak se vraťme na počátek celého příběhu.
Bread Society
Adresa: PARVI Cibulka, Naskové 1189/1
Otevírací doba: pondělí až pátek 8 až 18 hodin, sobota 9 až 15 hodin
Lucii Caïs Steblovou totiž odjakživa bavilo péct. Začínala s maminkou a babičkou, později se vypravila na kurzy vedené Helenou Fléglovou, Vladem Ryasnyym či Julianou Fischerovou alias Maškrtnicí.
A také se vydala do Francie, kde absolvovala pařížskou školu Ferrandi a prestižní pekařskou školu École Internationale de Boulangerie v Aix-en-Provence, kterou vedl Thomas Teffri-Chambelland.
Všechny tyto zkušenosti zprvu nasávala hlavně pro osobní využití, neboť profesní cesta dlouho směřovala jinam. Pracovala v architektonickém studiu Orange Machine jako projektová manažerka, vedl ho její manžel David Caïs. Před pár lety se ale rozhodla, že svůj sen o vlastní pekárně zrealizuje.
No a mít zkušenosti a manžela z architektonického studia nepochybně pomohlo, když se dávala dohromady jeho podoba. „Manžel je kreativec, on je zodpovědný za design, já jsem spíš praktik. Stojím mu za zády a říkám: Miláčku, tohle je potřeba. Docházelo k nějakým rozporům, i proto, že já jsem pedant, zatímco on má na všechno čas,“ líčí s úsměvem Lucie Caïs Steblová.
Foto Anna Pleslová
Foto Anna Pleslová
Foto Anna Pleslová
Foto Anna Pleslová
Foto Anna Pleslová
Foto Anna Pleslová
Její manžel David se se svým studiem Orange Machine při tvorbě konceptu inspiroval jednak historií místa samotného, kde dříve bývala továrna Meopta, jednak samotnou pekárnou a produkty. Interiér doplňují kromě knih a designových prvků také nečekaná zpestření, jako je třeba robot R2-D2 ze Star Wars postavený z Lega.
„To je naše specialita, doma jich máme spoustu,“ netají Lucie Caïs Steblová.
Bread Society je do jisté míry rodinný podnik: Lucie ho vede, její manžel stojí za podobou, za pultem potkáme i jejich syna. Celkem v podniku pracuje osm lidí.
Přípravu jídel mají kromě Caïs Steblové na svědomí také Daniele Combi, který předtím působil v restauracích La Bottega a Café Imperial Dolce, a Oldřich Lánský, jenž prošel podniky La Collezione. „A za dva měsíce k nám přijde kuchař z Artic Bakehouse,“ těší se vedoucí podniku, když zmíní konkurenční vyhlášenou pekárnu.
Aby se podnik vůbec rozjel, museli do projektu s manželem vložit zhruba dvacet milionů korun. Je jim jasné, že se investice jen tak nevrátí. „S tím by to dělat nešlo, je to srdcová záležitost,“ uvědomuje si Caïs Steblová. Když dorazíte, můžete se jejím nadšením snadno nechat nakazit.