Za okny sychravo a lezavo, člověku se ani nechce ven – zkrátka ideální doba na to, upéct si doma voňavý koláč, který zahřeje a pohladí po duši. Ořechovokávové řezy spolehlivě provoní váš domov, pochutnáte si a vykouzlí příjemnou podzimní atmosféru.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Jednou z hlavních ingrediencí v tomto receptu je panela. Možná už jste o tomto druhu sladidla slyšeli, a pokud už jste ho i ochutnali, víte, že vyniká krásně karamelovou chutí a vůní. Jde o vysušenou třtinovou šťávu, která si zachovala i řadu minerálních látek. Pokud byste zvažovali její výměnu za jiný druh sladidla, připravili byste se o jedinečné senzorické benefity, které vašim moučníkům a dezertům může panela dodat. Doporučuji ji kombinovat nejen s ořechy a různými druhy koření, ale také s tvarohovými dezerty, snídaňovými kašemi a čerstvým ovocem – meruňkami, broskvemi, borůvkami, černým rybízem a dalšími.

Ořechovokávové řezy můžete, ale nemusíte doplňovat tvarohovým krémem – záleží na tom, jak moc komplexní chutě vyžadujete. Tvaroh nadnese sladkost a hutnost řezů, dodá jim lahodnou chuť a osvěží je. Pokud budete řezy podávat s krémem, zdobte je až před servírováním. Nazdobené kostky byste museli jinak uchovávat v lednici, což „buchtě“ moc nesvědčí. Může chladem ztuhnout a její aroma nebude tak rozvinuté jako při pokojové teplotě.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Ořechovokávové řezy na plech

Na 15 porcí potřebujete:

  • 300 g hladké mouky 
  • 300 g špaldové celozrnné mouky 
  • 150 g panely 
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva 
  • Špetka soli 
  • 250 g změklého másla 
  • 180 ml mléka 
  • 2 žloutky 
  • Bílek nebo vejce na potření
  • Skořice na poprášení

Náplň: 

  • 350 g vlašských ořechů 
  • 60 g panely 
  • 2 lžíce medu 
  • 60 ml silné kávy (2 espressa) 
  • 1 lžička mleté kávy 
  • 1 lžička skořice 
  • 1 lžíce horké vody 

Tvarohový krém (lze vynechat): 

  • 250 g tuhého tučného tvarohu v alobalu 
  • 200 g měkkého tvarohu 
  • 30 ml silné kávy (1 espresso) 
  • 2 lžíce medu 

Medové ořechy na ozdobení: 

  • 2 větší hrsti ořechů 
  • 5 lžic medu 
  • 30 ml silné kávy (1 espresso) 
  • 2 lžičky másla 
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup:

  1. Obě mouky vložte do mísy. Panelu chvíli mixujte, aby zmizely slepené kousky a byla jemná. Přidejte k mouce spolu s kypřicím práškem, špetkou soli, máslem pokrájeným na kostičky, mlékem a žloutky. Zpracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 4 hodiny v lednici.
  2. Připravte si náplň. Vlašské ořechy v mixéru nasekejte najemno. Do mixéru přidejte panelu, med, kávu, skořici a horkou vodu a dále mixujte, aby se vytvořila pasta. Během mixování bude potřeba směs párkrát odlepit od stěn.
  3. Těsto rozdělte na 3 stejně velké díly a každý rozválejte na plát velký cca 37 × 25 cm. Jeden z plátů položte na plech vyložený pečicím papírem. Rozetřete na něj polovinu ořechové směsi. Nejlépe to půjde cukrářskou špachtlí. Na potřený plát položte druhý plát, opět potřete a zakryjte zbylým plátem. Okraje zlehka přitiskněte.
  4. Potřete bílkem nebo rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C 40 minut. Nechte zcela vychladnout.
  5. Oba tvarohy promíchejte s kávou a medem. Krém přendejte do sáčku s ozdobnou špičkou.
  6. Ořechy nasekejte nahrubo. Vložte do pánve. Přidejte med, kávu a máslo a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Množství sirupu se zredukuje asi na polovinu. Více není třeba vařit, jelikož během chladnutí sirup ještě zhoustne.
  7. Ořechovokávovou buchtu nakrájejte na jednotlivé porce. Tu část, kterou budete podávat, ozdobte podle fantazie krémem, poprašte mletou skořicí a ozdobte medovými ořechy. Zbylý krém uchovávejte v lednici, koláč naopak při pokojové teplotě.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová