Za okny sychravo a lezavo, člověku se ani nechce ven – zkrátka ideální doba na to, upéct si doma voňavý koláč, který zahřeje a pohladí po duši. Ořechovokávové řezy spolehlivě provoní váš domov, pochutnáte si a vykouzlí příjemnou podzimní atmosféru.
Jednou z hlavních ingrediencí v tomto receptu je panela. Možná už jste o tomto druhu sladidla slyšeli, a pokud už jste ho i ochutnali, víte, že vyniká krásně karamelovou chutí a vůní. Jde o vysušenou třtinovou šťávu, která si zachovala i řadu minerálních látek. Pokud byste zvažovali její výměnu za jiný druh sladidla, připravili byste se o jedinečné senzorické benefity, které vašim moučníkům a dezertům může panela dodat. Doporučuji ji kombinovat nejen s ořechy a různými druhy koření, ale také s tvarohovými dezerty, snídaňovými kašemi a čerstvým ovocem – meruňkami, broskvemi, borůvkami, černým rybízem a dalšími.
Ořechovokávové řezy můžete, ale nemusíte doplňovat tvarohovým krémem – záleží na tom, jak moc komplexní chutě vyžadujete. Tvaroh nadnese sladkost a hutnost řezů, dodá jim lahodnou chuť a osvěží je. Pokud budete řezy podávat s krémem, zdobte je až před servírováním. Nazdobené kostky byste museli jinak uchovávat v lednici, což „buchtě“ moc nesvědčí. Může chladem ztuhnout a její aroma nebude tak rozvinuté jako při pokojové teplotě.
Ořechovokávové řezy na plech
Na 15 porcí potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 300 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g panely
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 250 g změklého másla
- 180 ml mléka
- 2 žloutky
- Bílek nebo vejce na potření
- Skořice na poprášení
Náplň:
- 350 g vlašských ořechů
- 60 g panely
- 2 lžíce medu
- 60 ml silné kávy (2 espressa)
- 1 lžička mleté kávy
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce horké vody
Tvarohový krém (lze vynechat):
- 250 g tuhého tučného tvarohu v alobalu
- 200 g měkkého tvarohu
- 30 ml silné kávy (1 espresso)
- 2 lžíce medu
Medové ořechy na ozdobení:
- 2 větší hrsti ořechů
- 5 lžic medu
- 30 ml silné kávy (1 espresso)
- 2 lžičky másla
Postup:
- Obě mouky vložte do mísy. Panelu chvíli mixujte, aby zmizely slepené kousky a byla jemná. Přidejte k mouce spolu s kypřicím práškem, špetkou soli, máslem pokrájeným na kostičky, mlékem a žloutky. Zpracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 4 hodiny v lednici.
- Připravte si náplň. Vlašské ořechy v mixéru nasekejte najemno. Do mixéru přidejte panelu, med, kávu, skořici a horkou vodu a dále mixujte, aby se vytvořila pasta. Během mixování bude potřeba směs párkrát odlepit od stěn.
- Těsto rozdělte na 3 stejně velké díly a každý rozválejte na plát velký cca 37 × 25 cm. Jeden z plátů položte na plech vyložený pečicím papírem. Rozetřete na něj polovinu ořechové směsi. Nejlépe to půjde cukrářskou špachtlí. Na potřený plát položte druhý plát, opět potřete a zakryjte zbylým plátem. Okraje zlehka přitiskněte.
- Potřete bílkem nebo rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C 40 minut. Nechte zcela vychladnout.
- Oba tvarohy promíchejte s kávou a medem. Krém přendejte do sáčku s ozdobnou špičkou.
- Ořechy nasekejte nahrubo. Vložte do pánve. Přidejte med, kávu a máslo a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Množství sirupu se zredukuje asi na polovinu. Více není třeba vařit, jelikož během chladnutí sirup ještě zhoustne.
- Ořechovokávovou buchtu nakrájejte na jednotlivé porce. Tu část, kterou budete podávat, ozdobte podle fantazie krémem, poprašte mletou skořicí a ozdobte medovými ořechy. Zbylý krém uchovávejte v lednici, koláč naopak při pokojové teplotě.