Pokud ve stylu silvestra budete oslavovat i celý příští rok, neuděláte chybu. Vědci totiž přišli s nevšední zprávou: pokud každý den vypijete jednu až tři sklenky šampaňského, snížíte tím riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby.
Důvodem je prý fakt, že fenolické sloučeniny nalezené v odrůdách Pinot Noir a Pinot Meunier, které se používají při výrobě perlivého vína, pomáhají odvrátit mozkové choroby a zlepšit prostorovou paměť. A asi to stojí za to, protože výsledky experimentu, který vědci z Reading University provedli – sic – na krysách, popsal profesor Jeremy Spencer jako „dramatické“.
„Tento výzkum poprvé dokládá, že umírněná konzumace šampaňského má potenciál ovlivnit kognitivní funkce, jako je paměť,“ dodává. Jak to funguje? Sloučeniny podle něj modulují signály v hipokampu a kortexu, částech mozku zodpovědných za řízení paměti a učení, a mají pozitivní vliv na řadu proteinů, které jsou spojeny s ukládáním vzpomínek v mozku.
Řada z nich se přitom vyčerpává věkem, což ve vyšším věku vede ke zhoršování paměti a k demenci. Šampaňské tyhle ztráty zpomaluje, a může tak ochránit před jevy typickými pro stárnutí mozku. Vědci se nyní chystají pokračovat ve výzkumu zahrnujícím i seniory. Takže – na zdraví!