Horké léto a trouba není zrovna šťastná kombinace, ale pokud máte chuť na sladkou tečku, přinášíme vám ideální spojení sladkosti a svěžesti v jedné skleničce. Nepečený dezert v podobě ostružinové pěny s bílou čokoládou vaše chutě na sladké dokonale zkrotí.
Ostružinová pěna s bílou čokoládou
Na 4 porce potřebujete:
- 320 g ostružin
- 50 g krupicového cukru
- ⅓ lžičky mleté vanilky
- 80 g bílé čokolády
- 2 plátky želatiny
- 300 g smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- šlehačka
- ostružiny
- citronová kůra
- bylinky
Postup
- Ostružiny s cukrem a vanilkou pomalu zahřívejte, dokud ovoce kompletně nezměkne a nepustí šťávu. Směs přeceďte přes jemné sítko, které zachytí zrníčka. Nyní byste měli mít cca 180 g tekutiny, pokud máte více, doporučuji ovoce dalším vařením ještě zredukovat, aby nebylo vodové.
- Ze směsi odeberte stranou 4 lžíce, budete je potřebovat na ozdobu, a vraťte ji zpátky do hrnce. Do misky nasypte pokrájenou čokoládu, a jakmile se na ostružinové směsi objeví první bublinky, ihned ji stáhněte z plotny a nalijte přes čokoládu. Nechte asi minutu odstát, následně rozmíchejte do hladké omáčky.
- Připravte želatinu dle návodu na obalu a zapracujte ji do ostružinového krému. Nechte 30 minut ztuhnout v lednici. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuhé šlehačky, následně ji opatrně po částech zapracujte do studené ostružinové omáčky. S pěnou pracujte opatrně, ať neporušíte vzduchové bublinky a zůstane našlehaná.
- Hotovou pěnu rovnoměrně rozdělte do sklenic, přidejte odložené ostružinové pyré a pár čerstvých plodů na ozdobu. Zdobit můžete i další šlehačkou, citronovou kůru či bylinkami. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
Tip: Pro spotřebování zásob ostružin vyzkoušejte také pistáciový dort nebo rozmarýnové cupcakes. Pokud ostružinám naopak neholdujete či chcete vyzkoušet jinou příchuť, vyměňte je za maliny nebo borůvky, recept bude fungovat stejně.