Horké léto a trouba není zrovna šťastná kombinace, ale pokud máte chuť na sladkou tečku, přinášíme vám ideální spojení sladkosti a svěžesti v jedné skleničce. Nepečený dezert v podobě ostružinové pěny s bílou čokoládou vaše chutě na sladké dokonale zkrotí.

Ostružinová pěna s bílou čokoládou

Na 4 porce potřebujete:

  • 320 g ostružin
  • 50 g krupicového cukru
  • ⅓ lžičky mleté vanilky
  • 80 g bílé čokolády
  • 2 plátky želatiny
  • 300 g smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • šlehačka
  • ostružiny
  • citronová kůra
  • bylinky
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Ostružiny s cukrem a vanilkou pomalu zahřívejte, dokud ovoce kompletně nezměkne a nepustí šťávu. Směs přeceďte přes jemné sítko, které zachytí zrníčka. Nyní byste měli mít cca 180 g tekutiny, pokud máte více, doporučuji ovoce dalším vařením ještě zredukovat, aby nebylo vodové.
  2. Ze směsi odeberte stranou 4 lžíce, budete je potřebovat na ozdobu, a vraťte ji zpátky do hrnce. Do misky nasypte pokrájenou čokoládu, a jakmile se na ostružinové směsi objeví první bublinky, ihned ji stáhněte z plotny a nalijte přes čokoládu. Nechte asi minutu odstát, následně rozmíchejte do hladké omáčky.
  3. Připravte želatinu dle návodu na obalu a zapracujte ji do ostružinového krému. Nechte 30 minut ztuhnout v lednici. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuhé šlehačky, následně ji opatrně po částech zapracujte do studené ostružinové omáčky. S pěnou pracujte opatrně, ať neporušíte vzduchové bublinky a zůstane našlehaná.
  4. Hotovou pěnu rovnoměrně rozdělte do sklenic, přidejte odložené ostružinové pyré a pár čerstvých plodů na ozdobu. Zdobit můžete i další šlehačkou, citronovou kůru či bylinkami. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.

Tip: Pro spotřebování zásob ostružin vyzkoušejte také pistáciový dort nebo rozmarýnové cupcakes. Pokud ostružinám naopak neholdujete či chcete vyzkoušet jinou příchuť, vyměňte je za maliny nebo borůvky, recept bude fungovat stejně.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová