Oukrop – chudé jídlo, které do kapsy strčí i některé výživové doplňky pro zvýšení imunity. Je až fascinující, jak efektivně uměli naši předci vytěžit z mála, co měli, a jak v moderní době na osvědčené prostředky zapomínáme. Nepodceňujme na oko „chudé pomocníky“, taková tradiční česnečka postaví na nohy i mrtvého, a navíc skvěle chutná.

Přestože obvykle vodu z vaření brambor vyléváme, v případě oukropu nám slouží jako hodnotný vývar. K dochucení polévky nám pomáhá bylinka, kterou bychom kdysi našli na každé zahrádce – libeček nebo petrželka. Libeček se mimochodem hodí i při vaření brambor jako přílohy – dodá jim příjemnou chuť, stejně jako polévkám.

Česnek, který se přidává při vaření, prohloubí chuť česneku přidaného v závěrečné části receptu. Polévku tak více provoní a harmonizuje. Důvod, proč se pořádná dávka česneku přidává až nakonec, a ještě nejlépe do talíře, je, že česnek tak neztratí svou sílu. Onu důležitou sílu, kterou vyhání neduhy z těla pryč a upíry na sto honů daleko. Když tak připravujete polévky více, nestane se, že se bude česnek v polévce louhovat při chladnutí a poté se znovu ohřeje, čímž by se jeho účinky pozvolna tlumily.

Oukrop můžete vylepšit a obohatit trochou slaniny. Tu stačí opéct na kostičky a polévku vařit již se slaninou, nebo ji nasypat do talíře spolu s krutony.

Nejjednodušší česneková polévka: oukrop s chlebovými krutony

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 800 l vody
  • 250 g brambor
  • Sůl
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • Snítka petrželky nebo libečku
  • 3 stroužky česneku (nebo více dle chuti a ostrosti)
  • Majoránka

Na krutony:

  • 2 menší krajíce chleba
  • 1 lžíce sádla, másla nebo oleje
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Vodu nalijte do hrnce. Oloupané a omyté brambory nakrájejte na menší kousky a vložte do vody, osolte, přidejte trochu drceného kmínu, snítku bylinky, utřený stroužek česneku a vařte do změknutí brambor. Česnek v tomto případě na své síle ztratí, ale dodá polévce lepší aroma i chuť.
  2. Když brambory změknou, polévku dosolte a přidejte špetku rozemnuté majoránky.
  3. Chleba nakrájejte na kostičky a na sádle či jiném tuku, pokud nejíte maso, osmahněte dozlatova.
  4. Zbylý česnek utřete a množství podle chuti rozetřete na dno talíře. Do talíře přidejte hrstku krutonů. Zalijte polévkou a podávejte.
  5. Polévku si nezapomeňte promíchat, aby se lépe uvolnil česnek ode dna.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová