Kam s cuketou? To je otázka, kterou si mnozí z nás pokládají celé léto. Proto vám to ulehčíme – do skvělého slaného koláče se sýrem! Kozí sýr a zkaramelizovaná cibule je nesmrtelná kombinace, která jemnou cuketu výborně podtrhne. Během chvilky tak budete mít hotový lahodný sezonní koláč s výraznou chutí.
Listové těsto kupujte kvalitní z pravého másla, pokud máte trochu víc času a chuti, doporučuji vyzkoušet i jednoduchou domácí variantu. Pro ztenčení vaší cuketové zásoby si připravte také cukety plněné masem a sýrem, cukety hasselback nebo vláčný cuketový chlebíček.
Cuketový koláč z listového těsta s ricottou, zkaramelizovanou cibulí a kozím sýrem
Potřebujete:
- 2 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 400 g vody či vývaru
- 120 g ricotty
- 100 g čerstvého kozího sýru
- 300 g rozváleného listového těsta
- 2 malé cukety, nejlépe žlutou a zelenou
- sůl & pepř
- 1 vejce na potření
- 20 g piniových oříšků
- 3 snítky oregana
- 1 hrst rukoly
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Rozpalte pánev, jakmile je horká, přidejte olej a nechte ho pár sekund zahřát. Přisypte cibuli a za občasného míchání ji opečte do zlatohnědé barvy, trvá to asi patnáct minut. Dejte pozor, ať se vám nespálí. Jakmile je cibule téměř hotová, přidejte na plátky pokrájený česnek a také ho opečte dozlatova.
- Do pánve vlijte vodu či vývar, osolte a nechte pomalu vařit, dokud se veškerá tekutina nevypaří. Cibule by v tuto chvíli měla být kompletně měkká a mít konzistenci téměř až cibulové marmelády. Hustou cibulovou směs odstavte z plotny a nechte vychladnout.
- Mezitím připravte náplň. Ricottu s kozím sýrem rozmixujte do hladké našlehané směsi. Pokud je sýr tužší a nejde vyšlehat, přidejte pár lžic mléka.
- Žlutou i zelenou cuketu nakrájejte pomocí mandolíny či klasického nože na velmi tenká kolečka. Předehřejte troubu na 200 °C a rozválené listové těsto o rozměru okolo 20×30 centimetrů přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto pomažte cibulovou směsí, nechte jen jeden až dva centimetry volné okraje. Přidejte vrstvu vyšlehaného kozího sýru, nakonec koláč pravidelně poklaďte kolečky cukety.
- Koláč osolte a opepřete, okraje potřete rozšlehaným vejcem, plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi dvacet minut či do doby, až bude těsto kompletně hotové a cuketa měkká. Mezitím si opražte nasucho piniové ořechy, trvá to asi pět minut.
- Koláč posypte piniovými ořechy, lístky oregana a pár listy rukoly. Podávejte teplý nebo studený, vždy chutná skvěle.