Kam s cuketou? To je otázka, kterou si mnozí z nás pokládají celé léto. Proto vám to ulehčíme – do skvělého slaného koláče se sýrem! Kozí sýr a zkaramelizovaná cibule je nesmrtelná kombinace, která jemnou cuketu výborně podtrhne. Během chvilky tak budete mít hotový lahodný sezonní koláč s výraznou chutí.

Listové těsto kupujte kvalitní z pravého másla, pokud máte trochu víc času a chuti, doporučuji vyzkoušet i jednoduchou domácí variantu. Pro ztenčení vaší cuketové zásoby si připravte také cukety plněné masem a sýrem, cukety hasselback nebo vláčný cuketový chlebíček.

Foto Markéta Marešová

Cuketový koláč z listového těsta s ricottou, zkaramelizovanou cibulí a kozím sýrem

Potřebujete:

  • 2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 400 g vody či vývaru
  • 120 g ricotty
  • 100 g čerstvého kozího sýru
  • 300 g rozváleného listového těsta
  • 2 malé cukety, nejlépe žlutou a zelenou
  • sůl & pepř
  • 1 vejce na potření
  • 20 g piniových oříšků
  • 3 snítky oregana
  • 1 hrst rukoly
Foto Markéta Marešová

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Rozpalte pánev, jakmile je horká, přidejte olej a nechte ho pár sekund zahřát. Přisypte cibuli a za občasného míchání ji opečte do zlatohnědé barvy, trvá to asi patnáct minut. Dejte pozor, ať se vám nespálí. Jakmile je cibule téměř hotová, přidejte na plátky pokrájený česnek a také ho opečte dozlatova.
  2. Do pánve vlijte vodu či vývar, osolte a nechte pomalu vařit, dokud se veškerá tekutina nevypaří. Cibule by v tuto chvíli měla být kompletně měkká a mít konzistenci téměř až cibulové marmelády. Hustou cibulovou směs odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  3. Mezitím připravte náplň. Ricottu s kozím sýrem rozmixujte do hladké našlehané směsi. Pokud je sýr tužší a nejde vyšlehat, přidejte pár lžic mléka.
  4. Žlutou i zelenou cuketu nakrájejte pomocí mandolíny či klasického nože na velmi tenká kolečka. Předehřejte troubu na 200 °C a rozválené listové těsto o rozměru okolo 20×30 centimetrů přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto pomažte cibulovou směsí, nechte jen jeden až dva centimetry volné okraje. Přidejte vrstvu vyšlehaného kozího sýru, nakonec koláč pravidelně poklaďte kolečky cukety.
  5. Koláč osolte a opepřete, okraje potřete rozšlehaným vejcem, plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi dvacet minut či do doby, až bude těsto kompletně hotové a cuketa měkká. Mezitím si opražte nasucho piniové ořechy, trvá to asi pět minut.
  6. Koláč posypte piniovými ořechy, lístky oregana a pár listy rukoly. Podávejte teplý nebo studený, vždy chutná skvěle.
Foto Markéta Marešová