V případě vegetariánské paštiky získává slovo alternativa úplně jiný rozměr. Protože tato paštika je srovnatelná nebo snad i lepší než její masové předobrazy. Sezona čerstvých hub je nejspíš definitivně za námi, ale teď je ten pravý čas sáhnout do zásob hub sušených. V dnešním receptu si navíc pomůžeme hnědými žampiony.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Houbová paštika bez masa

Na 2 jednoporcové formy potřebujete:

  • 2 hrsti sušených lesních hub
  • 200 g hnědých žampionů
  • ½ červené cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml vody z máčení hub
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 5 lžic smetany
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce přepuštěného másla na zalití
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Sušené houby dejte do misky, zalijte je vodou a nechte nabobtnat asi hodinu. 
  2. Žampiony a červenou cibuli nakrájejte nahrubo. 
  3. V hlubší pánvi na jedné lžíci másla žampiony s cibulí asi 5 minut restujte, na poslední minutu přidejte i nasekaný česnek. Pak vše podlijte vodou ze sušených hub, přidejte čerstvý rozmarýn a namočené houby. Přiklopte poklicí a duste cca 10 minut.
  4. Po této době přidejte smetanu a ořechy, společně jen nechte projít varem a ještě horkou směs spolu se dvěma lžícemi studeného másla rozmixujte tyčovým mixérem na kaši. Ochutnejte a dle chuti dosolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
  5. Houbovou paštiku přendejte do malých misek nebo sklenic, povrch zalijte rozpuštěným přepuštěným máslem a nechte přes noc ztuhnout v lednici. Podávejte s čerstvým pečivem a brusinkami. 

Tip: Volně jsem se inspirovala webem Houbička v kuchyni, kde najdete spoustu dalších houbových receptů. U nás se naučíte třeba voňavý hubník, plněné bramborové placičky, tradičního kubu nebo univerzální houbovou omáčku na těstoviny i k masu.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková