V případě vegetariánské paštiky získává slovo alternativa úplně jiný rozměr. Protože tato paštika je srovnatelná nebo snad i lepší než její masové předobrazy. Sezona čerstvých hub je nejspíš definitivně za námi, ale teď je ten pravý čas sáhnout do zásob hub sušených. V dnešním receptu si navíc pomůžeme hnědými žampiony.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Houbová paštika bez masa
Na 2 jednoporcové formy potřebujete:
- 2 hrsti sušených lesních hub
- 200 g hnědých žampionů
- ½ červené cibule
- 3 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 100 ml vody z máčení hub
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 5 lžic smetany
- 1 hrst vlašských ořechů
- Sůl & pepř
- 2 lžíce přepuštěného másla na zalití
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Sušené houby dejte do misky, zalijte je vodou a nechte nabobtnat asi hodinu.
- Žampiony a červenou cibuli nakrájejte nahrubo.
- V hlubší pánvi na jedné lžíci másla žampiony s cibulí asi 5 minut restujte, na poslední minutu přidejte i nasekaný česnek. Pak vše podlijte vodou ze sušených hub, přidejte čerstvý rozmarýn a namočené houby. Přiklopte poklicí a duste cca 10 minut.
- Po této době přidejte smetanu a ořechy, společně jen nechte projít varem a ještě horkou směs spolu se dvěma lžícemi studeného másla rozmixujte tyčovým mixérem na kaši. Ochutnejte a dle chuti dosolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
- Houbovou paštiku přendejte do malých misek nebo sklenic, povrch zalijte rozpuštěným přepuštěným máslem a nechte přes noc ztuhnout v lednici. Podávejte s čerstvým pečivem a brusinkami.
Tip: Volně jsem se inspirovala webem Houbička v kuchyni, kde najdete spoustu dalších houbových receptů. U nás se naučíte třeba voňavý hubník, plněné bramborové placičky, tradičního kubu nebo univerzální houbovou omáčku na těstoviny i k masu.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková