Všechny základní potraviny už si můžete celkem bez obav objednat online a nechat doručit až ke dveřím, o těch exotičtějších to ostatně platí také.
Jenže pohodlí je občas lepší opustit a vydat se cestou třeba o něco zdlouhavější a složitější, abyste si mohli být jistí, že suroviny, které projdou vaší kuchyní a skončí na vašem talíři, mají opravdu takovou kvalitu, jakou si přejete. Jít ke zdroji a nahlédnout chovatelům, pěstitelům a zpracovatelům pod ruce. Nebo se třeba jen doptat, nechat si poradit a být si jistější v kramflecích.
Vybrali jsme místa, kde si můžete být jistí, že pořídíte kvalitní potraviny i dobrou radu.
Kalendova Chabrybárna
Na ryby pocházející z rodinného podniku v Chabrech přísahají šéfkuchaři několika vyhlášených pražských restaurací. Kalendovi mají vlastní nádrž i sádky, takže mohou po celý rok nabízet čerstvé sladkovodní ryby několika různých druhů. Zakoupíte tu tedy pstruhy, kapry, amury, siveny, ale také candáty nebo štiky a úhoře. Na místě vám je vyloví, zabijí i vykuchají. Pro ty, kterým se nechce vařit, je k dispozici malé bistro.
Pekárna Praktika
S řemeslnými pekárnami se naštěstí už před nějakou dobou roztrhl pytel. Nicméně těch opravdu dobrých, kam se můžete bez obav vracet, je jen pár. Vinohradské Praktice vládne Tomáš Solák, který sbíral zkušenosti v Británii a ve Spojených státech. Jeho chléb bezpečně poznáte: má křupavou kůrku a vlhčí, až krémovou střídu, která výrazně voní po použitých obilovinách a má charakteristickou nakyslou chuť. Důsledně používá kvas a bio pšeničnou a žitnou mouku mletou na kameni.
Mozzarellart
Italská kuchyně se v českých srdcích a žaludcích zabydlela velmi rychle, ostatně jako prakticky všude po světě. Je relativně jednoduchá a snadno přístupná, zároveň si ale potrpí na řadu specifických ingrediencí a pochutin. Jaké štěstí, že lze ve Vršovicích a na Smíchově pořídit čerstvě připravenou mozzarellu!
Manželé Sommovi spojili ve svém podniku italskou tradici s kvalitním českým kravským mlékem. Výrobu můžete sledovat i z ulice, takže si snadno ověříte, jak daleko je od výroby k prodeji: doslova pár kroků. A čím čerstvější, tím jemnější a voňavější mozzarella je. Pokud chcete srovnání, vydejte se na Letnou – v podniku Del Toscano tam sýr připravuje pan Livolsi sice z buvolího mléka, ovšem mrazeného.
The Real Meat Society
Každý kuchař má svého řezníka a uzenáře, na kterého nedá dopustit. Řemeslo, které má u nás silnou tradici, tak mnohdy trpí spíš nedostatky na straně chovatelů. A pokud tedy nechcete maso konvenční a dáváte přednost ekologickému zemědělství, možnosti se poněkud zužují.
Jistotou je v tomto smyslu TRMS, kde dbají na to, aby zvířata, která bourají, pocházela z dobrého zdroje, ale zároveň věnují značnou pozornost i následnému zpracování. Ať jde o zrání masa, nebo přípravu charcuterie bez nitrátů i silných vývarů, které si můžete odnést domů ve skle. Britská tradice, kterou do řeznictví vnáší Paul Day, je zkrátka znát. Na hladové nakupující, kteří nevydrží až domů, tu navíc čekají poměrně dekadentní teplé sendviče a pivo Matuška.
Hala 22, Holešovická tržnice
Za ovocem a zeleninou byste se mohli vydat na farmářské trhy, jenže ani po několika letech si tam nemůžete bez předchozí zkušenosti a trochy detektivní práce být jistí, kdo je pěstitel a kdo jen prodejce (čest výjimkám). O něco snazší to budete mít v kryté hale číslo 22 v areálu Holešovické tržnice. Nabídka je tu dost možná nejširší v celé metropoli a také sem si pro suroviny chodí nejeden dobrý šéfkuchař. V prodeji jsou sice nejen lokální výpěstky, ale rozdíl celkem snadno poznáte, stejně jako proměny ročních období. Pořídíte tu samozřejmě také vejce nebo maso a uzeniny.