Pekárna s názvem Okýnko v Říčanech zadělala na první chléb v roce 2019, tedy těsně před covidem, lockdowny a prodejem jídla přes okénka. „Tehdy se nás všichni ptali: ,Hele, vy jste měli nějaké info dopředu?‘“ směje se provozovatel Lukáš Basík. Nyní otevřel druhou pobočku – Pečeme, která má obsloužit především mimoříčanské zákazníky. Co mají společného bazén, kino a řemeslný chléb? A proč byste si měli pro bagetu zajet až do Říčan?
Provozovatelem zavedeného Okýnka i nové pekárny Pečeme je společnost Openplace – ta má též pod palcem Centrum na Fialce, které v Říčanech zajišťuje sportovní a kulturní aktivity, jako je bazén, kino, cvičení, i jiné zájmové kroužky. Před lety chtěli provozovatelé přitáhnout ke svému centru pozornost kolemjdoucích.
„Potřebovali jsme, aby se u nás lidi zastavili. Zvažovali jsme proto otevření nějakého stánku s pečivem a kávou, a pak přišel majitel sousedního domu a nabídl nám k pronájmu spodní patro. Byl to pro nás trochu úkrok stranou. Do té doby jsem nevěděl, jak se prodává pečivo, ale pak jsme naštěstí potkali profíky, jako je Juliana Fischerová alias Maškrtnica a Aleš Heinz,“ pochvaluje si Lukáš Basík.
Foto Martin Faltejsek
Foto Martin Faltejsek
Foto Martin Faltejsek
Foto Martin Faltejsek
Foto Martin Faltejsek
Foto Martin Faltejsek
Bylo to prý ideální načasování – s ohledem na pandemii covidu a zesilující zájem Čechů o řemeslné pečivo.
„Před prvním upečeným chlebem už jsme měli tisíc followerů, kteří se na naše otevření velmi těšili, protože Aleš i Juliana na svých sítích sdíleli první střípky z příprav. Další marketing za nás odmakali zákazníci, protože jakmile náš chléb ochutnali, okamžitě ho sdíleli na sítích a před pekárnou se tvořily fronty,“ vysvětluje Basík. Měsíční obrat Okýnka podle něj přesahuje jeden milion korun.
Větší sourozenec
Nová říčanská pekárna Pečeme stojí na strategickém místě – u přilehlé dopravní tepny Černokostelecká. „Od zákazníků víme, že dostat se do Okýnka a zaparkovat u něj je zvláště v exponovaných odpoledních hodinách náročné,“ vysvětluje Lukáš Basík.
Okýnko v centru Říčan už není z kapacitních důvodů schopné uspokojit poptávku zákazníků a ve dvě odpoledne nemívá na pultu ani drobek. Basík proto využil nabídky a umístil druhou pekárnu do obchodního centra Contera. Od lokality u hlavní silnice si slibuje, že uspokojí především ty zákazníky, kteří jedou ven z Prahy a Říčany pro ně jsou zastávkou na nákup kváskového pečiva.
Nyní má za sebou pekárna Pečeme několik prvních dnů provozu. Co do plochy jde o většího sourozence Okýnka. Konkrétně využívá plochu 220 metrů čtverečních a jeho vybavení vyšlo na patnáct milionů korun. Pro srovnání – investice do Okýnka stála před šesti lety zhruba polovinu.
Ceny jsme si obhájili
Zaučení personálu se v Pečeme ujal dobře známý pekař Aleš Heinz, s nímž majitelé před šesti lety otevírali Okýnko. Aleš tehdy zběhl k těstu od právničiny a za poslední roky se díky své vášni pro kvasné procesy stal pekařským guru, vede pekařské kurzy, je konzultantem pro začínající pekaře a na Instagramu ho sleduje pekařská komunita pod účtem @mouka_voda_sul.
Řemeslný chléb s křupavou kůrkou a měkkou střídkou vyjde v nové pekárně Pečeme kolem stokoruny. Provozovatel Lukáš Basík ale vzpomíná, že když otevíral v roce 2019 Okýnko, jejich nejprodávanější Osmistovka stála šedesát korun.
Foto Martin Faltejsek
„A už tenkrát jsme museli naše ceny obhajovat. Dnes si myslím, že patříme k těm dostupnějším pekárnám. V Praze stojí řemeslný chléb i 150, klidně 180 korun, takže si k nám rádi zajedou i Mimoříčanští.“ Kromě chleba nechybějí v Pečeme ani křupavé bagety, makovky, plněné housky, obložené chleby. V kategorii sladkého připravují croissanty či pain au chocolat.
Lukáš Basík zatím nechce prozrazovat konkrétní plány na další rozšiřování sítě svých pekáren – s úsměvem dodává, že by se mu za to od kolegů nejspíš dostalo „bochníkem po hlavě“. Do budoucna se ale dalším pobočkám nebrání.