S kořeněnými perníčky se chladné měsíce zvládají hned o něco lépe. S jejich příchutí si rádi dopřejeme nejen koláče či kávu, ale výborně chutná také v lívancích.
Luxusní snídaně nemusí být vůbec složitá. Tyto špaldové lívance s příchutí perníčků si můžete připravit raz dva kdykoli během roku. Namísto perníkového koření zkuste přidat trochu vanilky nebo muškátového oříšku. Bez ohledu na roční období budou báječně chutnat s javorovým sirupem a jogurtem.
Pokud budete chystat lívance den předem, nebo vám zkrátka zbudou na druhý den, zabalte vychladlé placky (bez sirupu a dalších ingrediencí) do potravinářské fólie. Před podáváním můžete lehce prohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě a budou opět v kondici, jako byste je právě sundali z pánve.
Perníkové lívance ze špaldové mouky
Na 10 větších lívanců potřebujete:
- 1 vejce
- 1 lžíce třtinového cukru
- 200 ml mléka
- 10 g rozpuštěného másla
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- ½ lžičky perníkového koření
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky kakaa
- Špetka soli
- Ghí na smažení
K podávání:
- Javorový sirup
- Řecký jogurt
- Mandarinka
- Mandle
- Granátové jablko
Postup
- V misce prošlehejte vejce s cukrem. Zalijte mlékem, rozpuštěným máslem a promíchejte.
- Do mísy vsypte mouku, perníkové koření, kypřicí prášek, kakao a sůl. Dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily.
- Rozehřejte lívanečník nebo pánev. Potřete ghí (či kokosovým olejem) a nalijte do něj těsto. Pozvolna opékejte z obou stran do zlatohněda. Hotové lívance odkládejte na talíř.
- Lívance podávejte přelité javorovým sirupem, doplněné jogurtem, nakrájenou mandarinkou a nasekanými mandlemi.