S kořeněnými perníčky se chladné měsíce zvládají hned o něco lépe. S jejich příchutí si rádi dopřejeme nejen koláče či kávu, ale výborně chutná také v lívancích.

Luxusní snídaně nemusí být vůbec složitá. Tyto špaldové lívance s příchutí perníčků si můžete připravit raz dva kdykoli během roku. Namísto perníkového koření zkuste přidat trochu vanilky nebo muškátového oříšku. Bez ohledu na roční období budou báječně chutnat s javorovým sirupem a jogurtem.

Pokud budete chystat lívance den předem, nebo vám zkrátka zbudou na druhý den, zabalte vychladlé placky (bez sirupu a dalších ingrediencí) do potravinářské fólie. Před podáváním můžete lehce prohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě a budou opět v kondici, jako byste je právě sundali z pánve.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Perníkové lívance ze špaldové mouky

Na 10 větších lívanců potřebujete:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 200 ml mléka
  • 10 g rozpuštěného másla
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • ½ lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky kakaa
  • Špetka soli
  • Ghí na smažení

K podávání:

  • Javorový sirup
  • Řecký jogurt
  • Mandarinka
  • Mandle
  • Granátové jablko

Postup

  1. V misce prošlehejte vejce s cukrem. Zalijte mlékem, rozpuštěným máslem a promíchejte.
  2. Do mísy vsypte mouku, perníkové koření, kypřicí prášek, kakao a sůl. Dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily.
  3. Rozehřejte lívanečník nebo pánev. Potřete ghí (či kokosovým olejem) a nalijte do něj těsto. Pozvolna opékejte z obou stran do zlatohněda. Hotové lívance odkládejte na talíř.
  4. Lívance podávejte přelité javorovým sirupem, doplněné jogurtem, nakrájenou mandarinkou a nasekanými mandlemi.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová