Kdo ví, jak se Masarykovu cukroví přezdívalo ještě předtím, než někdo tyto sušenky přejmenoval po „tatíčkovi“. Jisté je, že popularita oříškového cukroví se stále drží i v moderní době a toto perníkové provedení s brusinkami, pekany a čokoládou by jistě miloval i pan prezident.

Zatímco u řady křehkých druhů těst na vánoční cukroví se snažíme co nejrychleji zapracovat studené máslo do mouky, zde je postup úplně obrácený. Změklé máslo potřebuje nějaký čas, než z něj společně s cukrem vyšleháme pěnu, která do těsta vnese vzduch a křehkost.

Jaké ořechy dát do Masarykova cukroví

Do tradičního Masarykova cukroví se používají vlašské nebo lískové ořechy – druhy, které jsou pro naše podnebné pásmo typické. Ale v dnešní době, kdy máme nepřeberné množství možností, by byla škoda nevyužít například báječné pekanové ořechy nebo čokoládu. Toto vylepšení vás nejenže může nadchnout, ale může ve vás také probudit fantazii, jaké další oříšky použít.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Perníkové Masarykovo cukroví s brusinkami, čokoládou a ořechy

Na 1 plech potřebujete:

  • 100 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička holandského kakaa
  • Malá špetka soli
  • 40 g pekanových ořechů
  • 30 g sušených brusinek
  • 70 g tmavé čokolády
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Zašlehejte žloutek.
  2. Přisypejte mouku, perníkové koření, kakao a sůl. Zpracujte těsto.
  3. Pekanové ořechy přesekejte na menší kusy. Brusinky, jsou-li příliš velké, také překrájejte na trochu menší kusy. Pekanové ořechy i brusinky zapracujte do těsta.
  4. Z těsta vytvořte dva válečky o průměru asi 4 až 4,5 cm. Položte je na rovný tác a na hodinu uložte do mrazáku.
  5. Těsto vyndejte z mrazáku a nechte asi 5 minut povolit při pokojové teplotě. Potom je ostrým nožem nakrájejte na plátky silné 1 až 1,5 cm. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Pečte při 180 °C 15 až 17 minut. Nechte vychladnout.
  7. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Sušenky zčásti máčejte v čokoládě a nechte zaschnout.
  8. Skladujte v chladu a temnu uzavřené v krabičce. Spotřebujte do měsíce.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová