Pokud hledáte dezert, ve kterém se pojí jednoduchost, efektivita a lahodná chuť, jste na správném místě. Trifle s vánočním twistem vás přesvědčí, že i Angličané umějí báječné dezerty.

Anglický trifle možná začínal jako dezert aristokracie, dnes si ho naštěstí můžeme vychutnat všichni. Tento dezert z 16. století nemá žádnou tradiční recepturu – vždy se však skládá z piškotové vrstvy, vrstvy krému, šlehačky a případně ovoce. Já tentokrát zvolila zimní variantu ovoněnou perníkovým kořením a sladkým karamelem.

Můžete ho připravit do jedné velké prosklené mísy ideálně na nožičce či po porcích do malých skleniček (zjednodušíte si tak servírování), vždy však volte sklo, aby byly vidět jednotlivé vrstvy.

Perníčkový trifle (pohár) se slaným karamelem

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 g perníčků – kupovaných či domácích
  • 400 g smetanového sýru
  • 200 g smetany ke šlehání
  • ½ lžička perníkového koření

Na karamel:

  • 130 g krupicového cukru
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 1 špetku soli
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Začněte s přípravou karamelu. Cukr nasypte do malého rendlíku a za občasného míchání ho rozehřejte na hnědý, tekutý a hladký karamel, trvá to několik minut. Raději ho neustále sledujte, aby se nepřipálil. Když je karamel rozpuštěný, začněte za stálého míchání po malých troškách přidávat smetanu. Vždy počkejte, než vznikne hladká omáčka, až poté přilijte další trošku. Karamel se vlivem smetany pokaždé lehce srazí, jak se smetana zahřeje, opět se rozpustí. Po přidání veškeré smetany vznikne bublající horká hnědá karamelová omáčka bez hrudek. Vařte ji cca další minutu, poté stáhněte z plotny, vmíchejte sůl a nechte lehce vychladnout.
  2. Jakmile je karamel vychladlý, připravte krém. Smetanový sýr prošlehejte s perníkovým kořením, následně přilijte asi ¾ hotového karamelu a vyšlehejte hladký hnědý krém. Ve vedlejší míse vyšlehejte smetanu ke šlehání na hustou šlehačku, již ji neslaďte.
  3. Připravte si 4 skleničky a začněte s vrstvením. Na dno rozdělte polovinu karamelového krému a téměř polovinu perníčků – ty můžete nechat buď vcelku, či je rozdrobit. Pomažte polovinou šlehačky, zbylým tekutým karamelem a zasypte dalšími perníčky. Nakonec přidejte opět karamelový krém a šlehačku, vršek ozdobte perníčky. Pořadí vrstev však můžete libovolně změnit.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová