Léto plné pikniků a setkání s přáteli je v plném proudu. Pokud přemýšlíte, čím zaručeně všechny strávníky potěšit, vsaďte na focaccia sendviče s lahodnou chutí domácího pesta a grilovaným kuřecím masem. Pochutnáte si na nich zatepla i zastudena.
Focacciu můžete připravit domácí podle našeho receptu nebo koupit kvalitní již hotovou. Až vás přejde chuť na kuře, sendviče skvěle chutnají i s mortadelou, chorizem, roastbeefem nebo uzeným masem. Výborná je také varianta s vejci a tuňákem, burratou či tofu. Nezapomeňte vždy vrstvy proložit čerstvou zeleninou, salátem a různými druhy sýrů.
Focaccia sendviče s pestem, fetou a grilovaným kuřecím masem
Na kuřecí maso potřebujete:
- 450 g kuřecích prsou
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžičku rybí omáčky
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 lžičku javorového sirupu
- sůl & pepř
Na 8 sendvičů:
- 1 focacciu (cca 400 g)
- pesto na potření
- listy červené řepy a špenátu
- sušená rajčata v oleji
- černé olivy
- sýr feta
Postup
- Kuřecí prsa očistěte a naložte (alespoň na chvilku nebo lépe přes noc) do marinády z olivového oleje, sójové a rybí omáčky, citronové šťávy, javorového sirupu, soli a pepře.
- Kuře pak ogrilujte z obou stran na rozpáleném grilu, přendejte do mísy a přikryjte. Před rozkrájením na plátky je nechte chvilku odpočinout, aby nevytekla šťáva.
- Focacciu podélně rozkrojte a obě strany potřete pestem. Na spodní část dejte listy červené řepy a špenátu, plátky kuřete, kousky sušených rajčat a pár oliv. Navrch rozdrolte fetu a přiklopte.
- Focacciu rozkrájejte na osm sendvičových kousků. Můžete je propíchnout grilovacími špejlemi, aby lépe držely pohromadě.
Tip
- Sendviče budou dobře fungovat i s jiným druhem pečiva. Focaccia je však velmi chutná a správně hutná, takže si s udržením náplně dobře poradí. Zároveň se jen tak nerozmočí pod vrstvou pesta, které krásně zaleze do jejích specifických otvorů.
- Nechceme vás lámat a ničit vám postavu během plavkové sezony, ale i focaccia ve sladkém podání s višněmi je naprosto neodolatelná…