Sotva otevřeli a už se do nich stojí fronty. Hlad po nových podnicích je velký nejen v Praze, ale i Ústí nad Labem, kde musí zákazníkům dennodenně vysvětlovat, proč je zase vyprodáno. Přečtěte si o šestici nových kaváren a obchodů, které musíte co nejdřív navštívit.
Inventář – Ústí nad Labem
Necelé tři měsíce fungování má za sebou kavárna s pekárnou Inventář v Ústí nad Labem. Stojí za ní Anna Šurovská, která má zkušenosti z pražských kaváren Alfabet nebo Etapa.
„Úplně poprvé jsem k chlebu přičichla v Alfabetu a v ten moment jsem věděla, že bych o kvasu chtěla vědět víc. Moje poslední pekařská zastávka před otevřením vlastního podniku byla v Etapě, kde jsme chleba s holkama pekly každý den. Byla to sice makačka, ale moc ráda na to vzpomínám,“ vypráví.
Právě stesk po vláčném těstě ji dovedl k nápadu provozovat krom výrobny na zakázkové dorty také kavárnu s pekárnou. „Nejprve měl Inventář fungovat hlavně jako zázemí pro můj svatební catering, který mám od roku 2019 pod názvem Maličko.“ Ale pak přišla nabídka na zajímavý pronájem, kterou byla škoda nevyužít.
Po letech strávených v Praze totiž padla volba zvážit podnikání i v Ústí nad Labem, odkud pochází její partner Marek Kincl. Právě tady se objevilo místo dostatečně velké pro výrobní zázemí i kavárnu. Spojili proto síly a Anna během chvíle Marka zaučila. Ten kvůli společnému projektu oprášil dovednosti z hotelové školy, kterou vystudoval a nikdy se oboru nevěnoval.
„Hlavní myšlenka Inventáře vždycky byla, je a bude dělat dobré věci z dobrých surovin. Něco, pod co se člověk rád podepíše a nemusí se za to stydět. Něco, co chutná dobře v jednoduchosti. Snažíme se pracovat s lokálními surovinami i ukázat, co mohou lidé objevit, například že za pár kopci je náš skvělý mléčný farmář pan Hampl,“ dodává majitelka.
Důkazem, že filozofie Anny a Marka funguje, je, že pečivo mívají často vyprodáno ještě před zavíračkou a na jejich křupavý chleba se stojí fronty. Takový podnik v Ústí chyběl.
Two Dots – Praha, Vinohrady
Dvě tečky, to jsou Iveta Kassaiová a Patrik Ramiandravola, kteří už půl roku tvoří kavárnu Two Dots. Od přeplněného náměstí Jiřího z Poděbrad ji dělí pouhých 350 metrů, přesto na adrese Radhošťská 5 panuje poklidná atmosféra jak na malé vsi.
Od minulého srpna v Two Dots servírují výběrovou kávu z Patrikovy žižkovské pražírny Project FOX a vlastnoručně napečené sladkosti z Ivetiny pekárny Káva&Dort, která sídlí v pražských Vršovicích.
Synergie majitelů vytváří na pomezí Vinohrad a Žižkova příjemnou oázu, do které si místní i kolemjdoucí chodí pro kávu, na kus řeči a také něco dobrého s sebou k posezení v nedalekých Riegrových sadech nebo přímo na náměstí.
foto archiv Two Dots
Foto archiv Two Dots
Two Dots navíc nedávno vytvořilo speciální program pro štamgasty – Lišácké předplatné kávy, které nabízí jako jediná kavárna v Čechách. Spočívá v jednoduchém principu – za 250 korun si pořídíte členskou kartičku a během týdne si můžete do kterékoli ze tří poboček zajít na kávový nápoj dle výběru.
Ráno si cestou do práce skočíte na ovesné latté a odpoledne pro dávku filtrované kávy, která vás nakopne přes odpoledne. Kvůli jeho multifunkčnosti majitelé předplatnému přezdívají „Netflix na kávové nápoje“. Do programu se můžete přihlásit na jakékoli z poboček, právě běží její pilotní provoz.
6,33 – Praha, Kobylisy
Oživit opomíjenou lokalitu Kobylis si v kavárně 6,33 předsevzala Barbora Černá spolu se Soňou Červenkovou. Majitelky motivovala ambice zlepšit čtvrť, ve které žijí a jež byla dosud výběrovou kávou, dobrými zákusky a street foodovým menu zcela nepolíbená.
„Prostory dřívější masny a uzenářství jsme zrekonstruovali na útulnou kavárnu. Udělali jsme zde krb a zachovali staré prvky a doplnili novými. Zanechali jsme na fasádě i reklamní štít z osmdesátých let, který jsme opravili a dopsali k uzenářství a masně kávu, abychom udrželi historii místa, a pokračovali tak na tomto místě s kavárnou,“ vyjmenovává Černá.
Ta stála zároveň za interiérem místa a doufá, že nový podnik naláká do Kobylis nové návštěvníky. „Chceme tady zachovat historii a vytvářet novou. Přiblížit Kobylisy centru Prahy,“ líčí.
Do gastra však přichází z úplně jiného oboru, osmnáct let řídí úspěšnou úklidovou firmu Hospodyňky. Přesto se její srdcové pojetí kavárny 6,33 rychle stalo oblíbeným bodem pro setkávání místních a úspěch má takový, že Černá podnikání po několika měsících rozšiřuje o nový prostor – 1. května otevře první kobyliský coworking.
„Děláme vše poctivě a snažíme se si na nic nehrát. Nejsme gastro profesionálové, ale máme rády kávu a dobré zajímavé jídlo. Do světa kávy nám pomohl proniknout náš dobrý kamarád a učitel, Tomáš Komberec, který se již dvacet let zabývá školením o kávě a její univerzitou,“ přibližuje Černá.
A doplňuje, že právě Komberec bude v jejím novém coworkingu učit školu kávy a pořádat odborné kurzy.
La Forme Nuselská – Praha, Nusle
Už v pořadí třetí pobočku otevřela kavárna a pekárna La Forme v Nuselské ulici letos v březnu. Za novým růstem stojí změna majitele, jímž se nově stal Ivan Basin, který v La Forme působil jako investor.
Pobočku záměrně otevřel ve čtvrti, které prozatím schází relevantní konkurence, a podobné podniky tu tak mají především u mladých obyvatel úspěch skoro zaručený. „Nusle za nás mají velký potenciál kvůli malému množství lokálních konkurentů, dobré poloze v živé ulici, pekárna se nachází v novostavbě a kolem ní žije a pohybuje se naše primární cílová skupina,“ říká Ekaterina Khlynovskikh z La Forme.
Právě v La Forme Nuselská pečou své signature pistáciové croissanty, chleby, bagety a další druhy sladkého i slaného danish pečiva z francouzské mouky.
Oproti jaselské a krkonošské pobočce je také poměrně velká – nabízí dvacet míst k sezení uvnitř i na venkovní zahrádce. Nabídku nově rozšířili také o zapečené sendviče a vína a od prvního víkendu v květnu navíc spouštějí též snídaně, takže je pořád nač se těšit.
Elias – Praha
Úplným nováčkem na scéně je kavárna Elias, která funguje sotva pár týdnů. Podnik se nachází v krásných prostorách nově zrekonstruovaného hotelu Alcron, který v březnu 2023 znovuotevřel jako Almanac X Prague.
Kromě specialty coffee od libereckých Nordbeans se těšte na smoothies, lokální limonády, mošty, kombuchu nebo nepasterizované sirupy. A pokud hledáte něco skutečně výjimečného, zkuste místní signature drink. Jedná se o chuťově velmi zajímavý nealko mocktail na bázi domácí limonády a kombuchy.
Vzhledem k lokaci v samém srdci Prahy v ulici Štěpánská 40 a otevírací době od pondělí do pátku je Elias ideálním místem na schůzku nebo lehký oběd. Saláty, sendviče, wrapy i dezerty navíc vznikly ve spolupráci s nutričním specialistou, takže si můžete být jistí, že si nejen pochutnáte, ale uděláte také něco pro své tělo. Vyrazte sem na kávu, než tu bude celá Praha.
Pecka – Praha, Vinohrady
A na závěr ještě jedna pecka. Tedy Pecka s velkým P. Tak se totiž jmenuje nový obchod s designem v bezprostřední blízkosti populárního parku Grébovka na Praze 2.
Otevřely si ho máma s dcerou – Olga a Oli, původem z Ukrajiny. Název se odvíjí od džemů, které vaří máma Olga a jež poctivě plní police vršovického obchůdku. Zároveň v Pecce prodávají keramiku a doplňky do domácnosti, které si samy vyrábějí, nebo pocházejí od spřízněných designérů, umělců a značek, často také původem z Ukrajiny.
Patří mezi ně kabelky od yskoskos a šperky Roksolany Hudoby, ale také malby Barbory Sika, doplňky od Piha Atelier, svíčky ze Senso atelier a mnoho dalšího. Krom nich v obchůdku pořádají také workshopy a kurzy – nedávno třeba pletení jarního věnce.
„Nedáme dopustit na naše džemy, které stojí za zrodem Pecky. Nejen, že je samy ve velkém konzumujeme, taky je z nich vždycky každý nadšený. Jsou skvělé jako dárek, nebo když nechcete přijít na večírek s prázdnou. Navíc je máme v tolika variantách – jak sladké, tak slané –, že člověka opravdu neomrzí. I když, každý má svého favorita…,“ láká jedna ze zakladatelek, dcera Oli.
Mimo kamenného krámku na adrese Rybalkova 21, který mají od minulého podzimu, je potkáte třeba na Le Marketu – aktuálně se můžete těšit na kolekci keramiky inspirovanou Sicílií, citrusy, mořem, a vínem.
„Design, který vytváříme, je zároveň to, čím se obklopujeme. Hodně nás motivuje vyrábět věci, které samy chceme mít doma a které nám vnáší do života něco pěkného. Tato kolekce je trochu barevnější, vynikne v moři trendy béžové a šedé,“ prozrazuje Oli, která v Pecce nabízí svá keramická díla.