Šťavnaté maso a křupavá kůže řadí bůček právoplatně mezi klasiku, kterou Češi v zásadě milují. Mohl by tak klidně nést označení „bůczech“. Maso je úžasně měkké a šťáva z něj doslova vytéká. Když přejedete nožem po povrchu zlatavé kůže, jako by zvonila.

Existuje mnoho způsobů, jak bůček upéct. Já dávám přednost pečení nasucho, alespoň ze začátku. Odměnou budiž ještě intenzivnější výsledná chuť i barva. V kombinaci s pečenými jablky a česnekem mu pak nic nechybí. I ti největší odpůrci „tlustého“ budou nakonec mastní až za ušima.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Křupavý pečený vepřový bůček na jablkách a česnekem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg vykostěného vepřového boku s kůží
  • (Vločková) sůl
  • Celý kmín
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 4 menší červená jablka
  • 6 stroužků česneku se slupkou
  • Čerstvý rozmarýn a šalvěj
  • 6 kuliček nového koření
  • 100 ml 100% jablečné šťávy
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Maso pomocí papírové utěrky osušte a kůži ostrým nožem nařezejte v přibližně 5mm rozestupech.
  2. Nařezanou kůži osolte, posypejte zlehka kmínem a pomažte olejem, aby se nepřichytila k nádobě při pečení. Maso vložte kůží dolů do pečicí formy a z druhé strany rovněž nasolte a okmínujte.
  3. Bůček v ideálním případě nepodlévejte ani nezakrývejte. Budete ho muset více hlídat, ale zato z něj dostanete tu nejlepší chuť. Přidáním vody a zakrytím by se maso spíše dusilo, než peklo.
  4. Vložte jej takto do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut. Začne pouštět trochu výpeku. Maso průběžně kontrolujte a jen v případě nutné potřeby jej podlijte trochou horké vody.
  5. Vepřové maso otočte kůží nahoru a teplotu trouby zvyšte na 200 °C. Okolo bůčku rozprostřete očištěná a překrojená jablka, stroužky česneku a několik větviček rozmarýnu a lístků šalvěje.
  6. Přidejte kuličky nového koření a jablka dokola přelijte jablečnou šťávou. Pečte ještě přibližně 60 minut, dokud kůže krásně nezezlátne. Podle potřeby čas od času přelijte šťávou z pekáče.
  7. Maso nechte před zakrojením alespoň 10 minut odpočinout, aby z něj nevytekla všechna šťáva. Na závěr můžete ještě lehce posypat vločkovou solí. Podávejte s pečenými jablky a česnekem, případně kouskem čerstvého chleba, ať nepřijde šťáva na talíři nazmar.

Tipy & triky

  • Kůži dobře nařezejte velmi ostrým nožem nebo použijte čistý odlamovací nůž.
  • K bůčku se perfektně hodí křen, vejmrda i hořčice. V sezoně švestek stojí za vyzkoušení bůček přelitý švestkovou omáčkou.
  • Vepřový bok můžete připravovat mnoha způsoby. Další variantou je jeho dušení. Bůček vložíte kůží dolů, podlijete vývarem, zakryjete a při 150 °C pomalu pečete 3 až 4 hodiny. Pak maso otočíte a dopečete kůží nahoru při 230 až 250 °C asi 30 až 45 minut pěkně dokřupava.
  • Tímto způsobem přípravy docílíte rovněž krásně šťavnatého bůčku, jeho chuť nemusí však být tak silná a nevýhodou je také delší příprava.
  • Úžasně křupavý vepřový bůček připravíte rovněž v asijském stylu.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič