Itálie není zdaleka jen tiramisu, i když to umí skvělé! Vyzkoušejte pro změnu jejich jablečný koláč neboli Torta di Mele z jedné mísy, který si zamilujete na první ochutnání. Je vláčný, jemný, příjemně ovoněný vanilkou a citronem a lehce nakyslý po šťavnatých jablkách.

Italská kuchyně je známá svou jednoduchostí a tento koláč je toho dalším jasným důkazem. Ačkoli nemá konkrétní místo původu, je rozšířen po celém státě, zejména v severních regionech, jako je Toskánsko či Lombardie, a můžete ho ochutnat v mnoha variacích.

Italský jablečný koláč Torta di Mele

Na formu o průměru 25 cm potřebujete:

  • 700 g jablek
  • 1 citron
  • 130 g másla
  • 50 g mléka
  • 2 vejce
  • 1 špetku soli
  • 150 g krupicového cukru + 2 lžíce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 220 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • Moučkový cukr na posypání
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Pokapejte je šťávou z poloviny citronu, aby nezhnědla, a dejte prozatím stranou.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru cca 25 cm mírně vymažte olejem. Máslo rozpusťte, přidejte k němu mléko a nechte vychladnout. Mezitím vajíčka spolu se špetkou soli vyšlehejte pomocí ručního šlehače či robotu do nadýchané světlé pěny, trvá to několik minut. Za stálého šlehání začnete přidávat 150 g krupicového cukru a šlehejte, dokud se kompletně nezapracuje do vajec, směs by měla být velmi světlá, až bílá s téměř neznatelnými cukrovými krystalky. Nakonec přidejte kůru z celého citronu a vanilkový extrakt.
  3. Pomocí stěrky do těsta zapracujte polovinu směsi másla a mléka a polovinu mouky smíchanou s kypřicím práškem. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bublinky. Přidejte zbytek obou směsí a vymíchejte do hladkého a hustého těsta. Přidejte asi polovinu jablek a lehkým podebíráním je zapracujte.
  4. Těsto přelijte do připravené formy, uhlaďte a poklaďte pravidelně dokola druhou polovinou jablek na ozdobu. Rovnoměrně posypte zbylými dvěma lžícemi krupicového cukru a vložte do předehřáté trouby.
  5. Pečte 60 až 70 minut, raději před vyndáním vyzkoušejte pomocí špejle, zda je koláč doopravdy hotový. Nechte vychladnout ve formě 20 minut, následně strany objeďte nožem, abyste koláč uvolnili z formy, vyklopte, přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
  6. Před podáváním mírně pocukrujte, můžete přidat také vyšlehanou šlehačku.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová