Itálie není zdaleka jen tiramisu, i když to umí skvělé! Vyzkoušejte pro změnu jejich jablečný koláč neboli Torta di Mele z jedné mísy, který si zamilujete na první ochutnání. Je vláčný, jemný, příjemně ovoněný vanilkou a citronem a lehce nakyslý po šťavnatých jablkách.
Italská kuchyně je známá svou jednoduchostí a tento koláč je toho dalším jasným důkazem. Ačkoli nemá konkrétní místo původu, je rozšířen po celém státě, zejména v severních regionech, jako je Toskánsko či Lombardie, a můžete ho ochutnat v mnoha variacích.
Italský jablečný koláč Torta di Mele
Na formu o průměru 25 cm potřebujete:
- 700 g jablek
- 1 citron
- 130 g másla
- 50 g mléka
- 2 vejce
- 1 špetku soli
- 150 g krupicového cukru + 2 lžíce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 220 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Pokapejte je šťávou z poloviny citronu, aby nezhnědla, a dejte prozatím stranou.
- Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru cca 25 cm mírně vymažte olejem. Máslo rozpusťte, přidejte k němu mléko a nechte vychladnout. Mezitím vajíčka spolu se špetkou soli vyšlehejte pomocí ručního šlehače či robotu do nadýchané světlé pěny, trvá to několik minut. Za stálého šlehání začnete přidávat 150 g krupicového cukru a šlehejte, dokud se kompletně nezapracuje do vajec, směs by měla být velmi světlá, až bílá s téměř neznatelnými cukrovými krystalky. Nakonec přidejte kůru z celého citronu a vanilkový extrakt.
- Pomocí stěrky do těsta zapracujte polovinu směsi másla a mléka a polovinu mouky smíchanou s kypřicím práškem. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bublinky. Přidejte zbytek obou směsí a vymíchejte do hladkého a hustého těsta. Přidejte asi polovinu jablek a lehkým podebíráním je zapracujte.
- Těsto přelijte do připravené formy, uhlaďte a poklaďte pravidelně dokola druhou polovinou jablek na ozdobu. Rovnoměrně posypte zbylými dvěma lžícemi krupicového cukru a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 60 až 70 minut, raději před vyndáním vyzkoušejte pomocí špejle, zda je koláč doopravdy hotový. Nechte vychladnout ve formě 20 minut, následně strany objeďte nožem, abyste koláč uvolnili z formy, vyklopte, přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
- Před podáváním mírně pocukrujte, můžete přidat také vyšlehanou šlehačku.