Co je malé, to je hezké. A taky velmi lahodné, pokud jde o galetky s jemným jogurtovým těstem a jablečnou náplní podmazanou oblíbeným džemem. Křehké galetky jsou rychle hotové a skvělé na nich je, že na rozdíl od galetky velké si uzmete alespoň jednu celou pro sebe.
Těsto je lahodně křehké a můžete ho různě plnit i jiným ovocem – hodí se hrušky, pomeranče i mandarinky. Džem, kterým těsto potřete, můžete kdykoli přizpůsobit použitému ovoci nebo vaší aktuální chuti.
Jablečné minigaletky z jogurtového těsta s mandlemi
Na 8 malých galetek potřebujete:
- 160 g hladké mouky
- 20 g mandlové mouky
- 8 g vanilkového cukru
- Špetka soli
- Kůra z 1 bio citronu
- 120 g studeného másla
- 2 lžíce hustého bílého jogurtu (asi 40 g)
Na náplň:
- 2 střední jablka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 8 lžiček oblíbeného džemu (zde mandarinka s vanilkou)
Na dohotovení:
- 1 žloutek + trochu mléka
- Plátky mandlí
- 2 lžičky džemu
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička rumu
- Moučkový cukr
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- V míse smíchejte obě mouky, vanilkový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Přidejte studené, na kostičky nakrájené máslo a zapracujte jej pomocí prstů do drobenky. Vmíchejte jogurt a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte jej do fólie a dejte alespoň na 30 až 60 minut do lednice.
- Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na tenké plátky a pokapejte šťávou z citronu smíchanou s vanilkou.
- Odleželé těsto vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a vykrojte z něj postupně 8 koleček o průměru cca 12 cm (na vykrojení můžete použít např. obrácenou misku).
- Vykrojená kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a na každý rozetřete asi lžičku džemu. Zhruba 2 cm od okraje ponechte volné.
- Na džem rozložte plátky jablek. Okraje těsta zahněte směrem dovnitř a potřete je žloutkem smíchaným s trochou mléka. Galetky dokola obsypejte mandlovými plátky.
- Pečte při 190 °C přibližně 20 minut dozlatova. Džem smíchejte s citronovou šťávou a rumem (hustší džem můžete rozehřát) a ještě zatepla touto směsí upečená jablka uvnitř galetky potřete. Před podáváním posypejte okraje moučkovým cukrem.
Tipy & triky
- Pro lesklejší a pevnější povrch potřete okraje galetek celým vejcem. Pro jemnější a vláčnější povrch zůstaňte u potření okrajů zmíněným žloutkem s trochou mléka.
- Džem jako podklad pod jablka můžete použít jakýkoli podzimnějšího charakteru – hodí se hruškový, jablečný, pomerančový, fíkový, brusinkový i švestkový.
- Nebudou sice tak křehké, ale minigaletky v případě nouze upečete i z kupovaného či domácího listového těsta, recept najdete zde.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič