Dýně a hrušky – jde to dohromady? Rozhodně ano! Když navíc přidáte fenykl, sýr a ořechy, vznikne vskutku báječný slaný koláč.

Jeho nespornou výhodou je, že těsto nepotřebuje kynout. Zatímco robot bude zadělávat těsto, stačíte si připravit vše potřebné na náplň, nakrájet hrušky a fenykl, nasekat ořechy… poté, co se těsto uhněte, jej jednoduše rozválíte, naparádíte a upečete – snadné, že? A stejně tak snadno a rychle se po něm zapráší.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Slaný sýrový koláč s dýní a hruškami

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 120 ml vody
  • 40 g olivového oleje

Náplň:

  • 200 až 250 g dýně hokaido (½ menší dýně)
  • Olej
  • Sůl & pepř
  • 250 g ricotty
  • 70 g žervé
  • 100 g sýra s modrou plísní (niva nebo gorgonzola)
  • 1 lžíce najemno nakrájené šalvěje
  • Kůra z citronu (lze vynechat)
  • 1 hruška
  • ½ menšího fenyklu
  • Hrst ořechů (vlašské, lískové či pekany)

Postup

  1. Dýni nakrájejte na slabší plátky (5 až 8 mm). V míse zakápněte trochou oleje, osolte, promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Při 200 °C pečte 15 minut. Pak nechte chladnout.
  2. Než se upeče dýně, připravte si těsto: v míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, vodu a olej. Zadělejte pružné těsto, nejlépe to půjde pomocí robotu – nechte jej těsto zpracovávat 8 až 10 minut. Během té doby se krásně uvolní lepek, takže těsto bude pružné, hladké a bude mít po upečení nejen skvělou konzistenci, ale bude se vám s ním i dobře pracovat.
  3. Do mísy vložte ricottu, žervé a polovinu plísňového sýra – ten rozdrobte najemno nebo nastrouhejte. Druhou polovinu si nechte na posypání koláče. Do mísy přidejte šalvěj, sůl, čerstvě mletý pepř (s ním nešetřete) a nastrouhanou kůru z 1 menšího citronu. Směs dobře promíchejte.
  4. Hrušky zbavte jádřince a nakrájejte na slabší měsíčky. Z fenyklu odstraňte tuhý košťálek a pak nakrájejte na tenké plátky. Ořechy nasekejte nadrobno.
  5. Těsto na pomoučené pracovní ploše rozválejte na plát libovolného tvaru o síle 5 mm.
  6. Na plát těsta rozetřete sýrovou náplň. Na náplň rozprostřete předpečenou dýni, hrušky, fenykl, rozdrobený nebo nastrouhaný zbytek plísňového sýra a ořechy. Ozdobte pár lístky šalvěje.
  7. Pečte při 180 °C 40 minut.

Tip: Sýr, hrušky a ořechy – bylo by nasnadě prohlásit, že tento koláč se hodí k vínu. Bez pochyb ano, ale vychutnáte si ho i bez něj. Je tak dokonalý, že doprovod jakéhokoli alkoholu není potřeba.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová