Dýně a hrušky – jde to dohromady? Rozhodně ano! Když navíc přidáte fenykl, sýr a ořechy, vznikne vskutku báječný slaný koláč.
Jeho nespornou výhodou je, že těsto nepotřebuje kynout. Zatímco robot bude zadělávat těsto, stačíte si připravit vše potřebné na náplň, nakrájet hrušky a fenykl, nasekat ořechy… poté, co se těsto uhněte, jej jednoduše rozválíte, naparádíte a upečete – snadné, že? A stejně tak snadno a rychle se po něm zapráší.
Slaný sýrový koláč s dýní a hruškami
Na 4 porce potřebujete:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 120 ml vody
- 40 g olivového oleje
Náplň:
- 200 až 250 g dýně hokaido (½ menší dýně)
- Olej
- Sůl & pepř
- 250 g ricotty
- 70 g žervé
- 100 g sýra s modrou plísní (niva nebo gorgonzola)
- 1 lžíce najemno nakrájené šalvěje
- Kůra z citronu (lze vynechat)
- 1 hruška
- ½ menšího fenyklu
- Hrst ořechů (vlašské, lískové či pekany)
Postup
- Dýni nakrájejte na slabší plátky (5 až 8 mm). V míse zakápněte trochou oleje, osolte, promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Při 200 °C pečte 15 minut. Pak nechte chladnout.
- Než se upeče dýně, připravte si těsto: v míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, vodu a olej. Zadělejte pružné těsto, nejlépe to půjde pomocí robotu – nechte jej těsto zpracovávat 8 až 10 minut. Během té doby se krásně uvolní lepek, takže těsto bude pružné, hladké a bude mít po upečení nejen skvělou konzistenci, ale bude se vám s ním i dobře pracovat.
- Do mísy vložte ricottu, žervé a polovinu plísňového sýra – ten rozdrobte najemno nebo nastrouhejte. Druhou polovinu si nechte na posypání koláče. Do mísy přidejte šalvěj, sůl, čerstvě mletý pepř (s ním nešetřete) a nastrouhanou kůru z 1 menšího citronu. Směs dobře promíchejte.
- Hrušky zbavte jádřince a nakrájejte na slabší měsíčky. Z fenyklu odstraňte tuhý košťálek a pak nakrájejte na tenké plátky. Ořechy nasekejte nadrobno.
- Těsto na pomoučené pracovní ploše rozválejte na plát libovolného tvaru o síle 5 mm.
- Na plát těsta rozetřete sýrovou náplň. Na náplň rozprostřete předpečenou dýni, hrušky, fenykl, rozdrobený nebo nastrouhaný zbytek plísňového sýra a ořechy. Ozdobte pár lístky šalvěje.
- Pečte při 180 °C 40 minut.
Tip: Sýr, hrušky a ořechy – bylo by nasnadě prohlásit, že tento koláč se hodí k vínu. Bez pochyb ano, ale vychutnáte si ho i bez něj. Je tak dokonalý, že doprovod jakéhokoli alkoholu není potřeba.