Český Krumlov je druhé nejnavštěvovanější místo v České republice. Gastronomie tady ale dlouho trochu pokulhávala. Poslední dva roky však ve městě funguje i podnik, kde se nespálíte: bistro Topinka.
V Českém Krumlově stála Topinka už od doby rekonstrukce domu, ve kterém sídlí. Před dvěma lety ji ale převzala Darina Křivánková a vdechla jí nový vítr.
„Vzniklo to celé náhodou, vůbec jsem o Topince nic nevěděla. Oslovila mě moje spolužačka z výšky z filmové vědy, která je z Krumlova, abych jim pro kavárnu vymyslela snídaňové menu. To jsem vymyslela, přijela jsem ho uvařit s jejich týmem a ona mě provedla po Krumlově, kde jsem tehdy asi patnáct let nebyla,“ vzpomíná Křivánková.
Mimo jiné tehdy kráčely Rooseveltovou ulicí, kde si všimly Topinky s cedulí „K pronájmu“. Ležela jí v hlavě a po návratu do Prahy partnerovi navrhla: Co kdybychom si otevřeli vlastní restauraci? Souhlasil – a za dva měsíce, v červenci 2022, představili Topinku v nové podobě.
Křivánková pracovala roky v médiích a od filmové vědy se postupně přesunula ke gastronomii. Vedla časopisy Gurmet, Albert i Food, ale potom ji tato práce přestala naplňovat. Vlastní bistro a podnikání tak nepřišlo úplně zničehonic.
„Už v Praze jsem se po něčem poohlížela, ale neměla jsem nikdy sen nebo ambice mít svoji restauraci. Spíš jsem si říkala, že kdyby se naskytla příležitost, ráda bych si to zkusila. A ono se to stalo tady v Krumlově,“ dodává Křivánková.
Vzhledem k názvu bistra bylo jasné, že na menu budou figurovat topinky, a jak Křivánková s úsměvem říká, „máme tady tu nejmenší kuchyň ve střední Evropě, tak to na žádné velké vyvařování není“.
Zároveň přemýšlela ze svého pohledu turisty, který když cestuje, chce místo poznat, ochutnat co nejvíc, dát si kafe, koláč, skleničku vína, dobré jídlo. A protože jsou snídaně její nejoblíbenější jídlo dne, tak bistro postavila na nich.
Můžete tady tak začít den fantastickou snídaní, ať už to jsou pikantní turecká vejce, smaženka s pečenou sezonní zeleninou, nebo nadýchaná opečená brioška s amaretto krémem a ovocem. K tomu mimosa a perfektně připravená káva a možná tady strávíte celé dopoledne.
V poledne se menu mění na topinkové. Francouzská s kachním rillettes, skandinávská s marinovaným lososem nebo třeba buržoazní topinka s míchanými vejci a lanýžem, vybere si tady určitě každý. Menu se částečně mění vždy na letní a zimní sezonu a často jsou v nabídce i různé sezonní speciály.
Velký důraz klade Topinka na kvalitu surovin, která je v každém jídle poznat. Vejce mají ze Šumavy, kváskový chleba od místní pekařky Anety, uzeniny z Moravy, máslo a tvaroh ze Struh a podobně je to se všemi ostatními produkty.
Věta, kterou od místních slýchali nejčastěji, byla, že Český Krumlov je těžká disciplína, což Křivánková potvrzuje. Mnoho podniků na oblíbených místech se nemusí tolik snažit, protože navštěvující turisté se do nich zpravidla nevracejí. Křivánková ale zvolila odlišný přístup.
Foto Bistro Topinka
Foto Bistro Topinka
Foto Bistro Topinka
Foto Bistro Topinka
Foto Bistro Topinka
„Náš typický zákazník je turista na výletě, který k nám zajde na skleničku a topinku, druhý den na snídani a třeba znovu na snídani. Takže jde dělat místo, kam se lidi rádi vracejí,“ vysvětluje.
„O Krumlově panuje představa, že je přeplněný turisty, ale není to tak a tento předsudek nám dost škodí. Určitě se pohybujeme v extrémech, tady je to buď nula, nebo sto, v týdnu mimo sezonu skoro nikdo nepřijde, o víkendu je plno,“ dodává Křivánková s tím, že k nim z osmdesáti procent chodí hosté cíleně.
Za tu dobu, co se bistru věnuje, se naučila, že každý podnik je tak specifický, že neexistuje jeden recept, co bude byznysově fungovat. Pořád se na to podle vlastních slov snaží přijít.
Bistro si na sebe vydělá a nepřizpůsobuje se krumlovskému mainstreamu, stojí si za tím, že jejich přístup funguje.
„Vždycky si vyčítám jenom to, co jsem nezkusila, a ne to, co jsem zkusila. Proto bych do toho šla znovu, dává mi to smysl a baví mě to,“ říká Křivánková, kterou v bistru potkáte v kuchyni. Otevřeno mají přes víkendy a v sezoně otevírají už od středy.