Lebneh, lebnah, labaneh, labane, labne nebo labni, to vše jsou názvy skvělého měkkého sýru, který má kořeny na Středním východě a je populární po celém světě. Kdo by tušil, že je taky naprosto triviální na výrobu a přípravu budete mít hotovou za pět minut i s úklidem a vytažením všetečného dítěte ze sušičky (bezdětní nahradí kočkou).

Labneh je čerstvý sýr vyráběný z jogurtu. Z pořádného, plnotučného, případně řeckého. Za použití dvou ingrediencí a působení toho nejcennějšího, co máme k dispozici – ano, času, nikoli sex appealu – přijdeme ke geniálně verzatilní ingredienci. Labneh má totiž neuvěřitelné možnosti způsobů přípravy a konzumace. Je zkrátka připraven být zneužit všemi představitelnými způsoby:

  • S trochou olivového oleje a sypáním za’atar nebo dukkahpita chlebem je skvělý jako mezze dip.
  • Hodí se jako luxusní poduška pod turecká vejce nebo sladké ovocné knedlíky.
  • Zastoupí lučinu či jiné mazání na chléb a pečivo, hotový sýr můžete navíc smíchat s bylinkami, česnekem, sušenými rajčaty a podobně.
  • Vytvořit lze i jednotlivé porce, kuličky, ty obalit v koření nebo bylinkách a naložit je do olivového oleje.
  • Hodí se na zjemnění nejrůznějších studených či teplých pokrmů, třeba místo zakysané smetany nebo krémového sýra.
  • Je výborný jako sladká snídaně či svačinka s ovocem a medem nebo javorovým sirupem.
  • Funguje jako náhrada krémového sýra do ne/pečeného cheesecaku.
  • Smíchaný s kousky kvašeného citronu slouží jako dip k různým masům nebo pečené zelenině.

Chronický dietář a pažravec v jednom navíc jistě uvítá, že oproti ostatním krémovým sýrům se labneh pyšní polovičními hodnotami tuku, přičemž ale poskytne srovnatelný chuťový prožitek.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Jaký použít jogurt

Poznámka k hlavní ingredienci: budiž dáno na vědomost, že nízkotučné/odtučněné verze jogurtů by měly zůstat tam, kam patří – na regálech obchodů. Alespoň v případě, že si obzvlášť nevychutnáváte pojídání sádry nebo netoužíte po ztrátě poloviny výchozího objemu suroviny. Věnujte pozornost také složení jogurtu. Mělo by být co nejjednodušší, tedy pouze mléko a jogurtové kultury. Zkrátka použijte kvalitní plnotučný nebo řecký jogurt.

Domácí sýr labneh

Potřebujete:

  • 500 g plnotučného jogurtu/ jogurtu řeckého typu
  • 3 až 4 g soli
  • Čistou fáčovinu/bavlněnou plenu/ plátýnko
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Při přípravě věnujte zvýšenou pozornost hygieně, obzvláště pak čistotě plátýnka (optimálně vyvařené, bez aviváže).
  2. Do jogurtu vsypte sůl a pořádně zamíchejte.
  3. Vyložte cedník čistým plátýnkem a jogurt do něj vyklopte.
  4. Zavažte plátýnko gumičkou, sevřete ho nějakou svorkou, případně zavažte na vařečku a vložte i s cedníkem do vhodné nádoby, do které bude odkapávat syrovátka.
  5. Hrnec dejte do lednice, můžete balíček i mírně zatížit.
  6. Nechte v lednici 12 až 72 hodin podle konzistence, které toužíte dosáhnout.
  7. Labneh uchovávejte v uzavřené krabičce v lednici, kde vydrží dva týdny. Akorát že vůbec, protože ho během dvou tří dnů sníte. Trvanlivost můžete prodloužit zalitím povrchu labnehu olivovým olejem. Zamražení je možné, rozmrazujte ale pomalu a v lednici.

TIP: Pro naprostou „zero waste“ diskotéku použijte vykapanou syrovátku na zadělání chleba nebo jiného pečiva.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová