Lebneh, lebnah, labaneh, labane, labne nebo labni, to vše jsou názvy skvělého měkkého sýru, který má kořeny na Středním východě a je populární po celém světě. Kdo by tušil, že je taky naprosto triviální na výrobu a přípravu budete mít hotovou za pět minut i s úklidem a vytažením všetečného dítěte ze sušičky (bezdětní nahradí kočkou).
Labneh je čerstvý sýr vyráběný z jogurtu. Z pořádného, plnotučného, případně řeckého. Za použití dvou ingrediencí a působení toho nejcennějšího, co máme k dispozici – ano, času, nikoli sex appealu – přijdeme ke geniálně verzatilní ingredienci. Labneh má totiž neuvěřitelné možnosti způsobů přípravy a konzumace. Je zkrátka připraven být zneužit všemi představitelnými způsoby:
- S trochou olivového oleje a sypáním za’atar nebo dukkah a pita chlebem je skvělý jako mezze dip.
- Hodí se jako luxusní poduška pod turecká vejce nebo sladké ovocné knedlíky.
- Zastoupí lučinu či jiné mazání na chléb a pečivo, hotový sýr můžete navíc smíchat s bylinkami, česnekem, sušenými rajčaty a podobně.
- Vytvořit lze i jednotlivé porce, kuličky, ty obalit v koření nebo bylinkách a naložit je do olivového oleje.
- Hodí se na zjemnění nejrůznějších studených či teplých pokrmů, třeba místo zakysané smetany nebo krémového sýra.
- Je výborný jako sladká snídaně či svačinka s ovocem a medem nebo javorovým sirupem.
- Funguje jako náhrada krémového sýra do ne/pečeného cheesecaku.
- Smíchaný s kousky kvašeného citronu slouží jako dip k různým masům nebo pečené zelenině.
Chronický dietář a pažravec v jednom navíc jistě uvítá, že oproti ostatním krémovým sýrům se labneh pyšní polovičními hodnotami tuku, přičemž ale poskytne srovnatelný chuťový prožitek.
Jaký použít jogurt
Poznámka k hlavní ingredienci: budiž dáno na vědomost, že nízkotučné/odtučněné verze jogurtů by měly zůstat tam, kam patří – na regálech obchodů. Alespoň v případě, že si obzvlášť nevychutnáváte pojídání sádry nebo netoužíte po ztrátě poloviny výchozího objemu suroviny. Věnujte pozornost také složení jogurtu. Mělo by být co nejjednodušší, tedy pouze mléko a jogurtové kultury. Zkrátka použijte kvalitní plnotučný nebo řecký jogurt.
Domácí sýr labneh
Potřebujete:
- 500 g plnotučného jogurtu/ jogurtu řeckého typu
- 3 až 4 g soli
- Čistou fáčovinu/bavlněnou plenu/ plátýnko
Postup
- Při přípravě věnujte zvýšenou pozornost hygieně, obzvláště pak čistotě plátýnka (optimálně vyvařené, bez aviváže).
- Do jogurtu vsypte sůl a pořádně zamíchejte.
- Vyložte cedník čistým plátýnkem a jogurt do něj vyklopte.
- Zavažte plátýnko gumičkou, sevřete ho nějakou svorkou, případně zavažte na vařečku a vložte i s cedníkem do vhodné nádoby, do které bude odkapávat syrovátka.
- Hrnec dejte do lednice, můžete balíček i mírně zatížit.
- Nechte v lednici 12 až 72 hodin podle konzistence, které toužíte dosáhnout.
- Labneh uchovávejte v uzavřené krabičce v lednici, kde vydrží dva týdny. Akorát že vůbec, protože ho během dvou tří dnů sníte. Trvanlivost můžete prodloužit zalitím povrchu labnehu olivovým olejem. Zamražení je možné, rozmrazujte ale pomalu a v lednici.
TIP: Pro naprostou „zero waste“ diskotéku použijte vykapanou syrovátku na zadělání chleba nebo jiného pečiva.