Polenta je velmi tvárná příloha. Připravíte z ní během chvíle lahodnou krémovou kaši, které můžete propůjčit i asijský nádech. Vychlazenou ji pak po ztuhnutí jednoduše nakrájíte na libovolné tvary, které lze grilovat, péct nebo smažit.
Pečené polentové hranolky chutnají skvěle a hodí se samozřejmě k různým druhům masa, ryb a též k výraznějším sýrům typu Comté, Gruyère či Fontina. Hranolky nezapomeňte doplnit jemně pikantním dresinkem nebo tradičně domácí tatarkou a kečupem.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Polentové hranolky s pikantním majonézovým dresinkem
Na 1 plech potřebujete:
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 g instantní polenty
- Sůl & pepř
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 30 g másla
- 80 g uzeného sýra (provolone, scamorza)
- Olivový olej
- Mletá uzená paprika
Na pikantní majonézový dresink s jogurtem:
- 100 g majonézy
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička plnotučné hořčice
- Sůl & pepř
- 1 až 2 lžičky chilli omáčky
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Vývar ve středním hrnci přiveďte k varu. Za stálého míchání pak přisypávejte polentu a na mírném plameni povařte 5 až 7 minut, dokud se nezačnou na povrchu tvořit malé krátery.
- Polentu odstavte, osolte a opepřete. Vmíchejte nasekaný tymián, máslo a nastrouhaný sýr. Kaši přendejte do olejem vymazané formy (včetně stran) o velikosti asi 26×18 cm. Formou pro vyrovnání povrchu polenty jemně na pracovní ploše zatřeste.
- Jakmile polenta vychladne, zakryjte ji a dejte alespoň na hodinu do lednice ztuhnout. Plát pak opatrně vyklopte z formy na prkénko a nakrájejte na libovolně velké hranolky.
- Hranolky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a posypejte zlehka uzenou paprikou. Vložte do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte asi 50 minut dozlatova.
- Mezitím připravte smícháním všech ingrediencí dresink. Hranolky hned po vyndání podávejte s vychlazeným dresinkem jen tak k namáčení nebo jako přílohu.
Tipy & triky
- Hranolky můžete rovněž smažit na rozpáleném oleji v pánvi dozlatova. Pánev při smažení nepřeplňujte, abyste se neochudili o křupavý efekt. Hranolkům nechte na papírové utěrce odsát přebytečný tuk.
- Abyste dosáhli plnohodnotného jídla a obohatili polentové hranolky o bílkoviny, podávejte je k masu či rybě. Můžete je také doplnit o výraznější sýry nebo navýšit množství sýru přidaného do samotné kaše.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič