Polenta je velmi tvárná příloha. Připravíte z ní během chvíle lahodnou krémovou kaši, které můžete propůjčit i asijský nádech. Vychlazenou ji pak po ztuhnutí jednoduše nakrájíte na libovolné tvary, které lze grilovat, péct nebo smažit.

Pečené polentové hranolky chutnají skvěle a hodí se samozřejmě k různým druhům masa, ryb a též k výraznějším sýrům typu Comté, Gruyère či Fontina. Hranolky nezapomeňte doplnit jemně pikantním dresinkem nebo tradičně domácí tatarkou a kečupem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Polentové hranolky s pikantním majonézovým dresinkem

Na 1 plech potřebujete:

  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 g instantní polenty
  • Sůl & pepř
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 30 g másla
  • 80 g uzeného sýra (provolone, scamorza)
  • Olivový olej
  • Mletá uzená paprika

Na pikantní majonézový dresink s jogurtem:

  • 100 g majonézy
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • Sůl & pepř 
  • 1 až 2 lžičky chilli omáčky
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vývar ve středním hrnci přiveďte k varu. Za stálého míchání pak přisypávejte polentu a na mírném plameni povařte 5 až 7 minut, dokud se nezačnou na povrchu tvořit malé krátery.
  2. Polentu odstavte, osolte a opepřete. Vmíchejte nasekaný tymián, máslo a nastrouhaný sýr. Kaši přendejte do olejem vymazané formy (včetně stran) o velikosti asi 26×18 cm. Formou pro vyrovnání povrchu polenty jemně na pracovní ploše zatřeste.
  3. Jakmile polenta vychladne, zakryjte ji a dejte alespoň na hodinu do lednice ztuhnout. Plát pak opatrně vyklopte z formy na prkénko a nakrájejte na libovolně velké hranolky.
  4. Hranolky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a posypejte zlehka uzenou paprikou. Vložte do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte asi 50 minut dozlatova.
  5. Mezitím připravte smícháním všech ingrediencí dresink. Hranolky hned po vyndání podávejte s vychlazeným dresinkem jen tak k namáčení nebo jako přílohu.

Tipy & triky

  • Hranolky můžete rovněž smažit na rozpáleném oleji v pánvi dozlatova. Pánev při smažení nepřeplňujte, abyste se neochudili o křupavý efekt. Hranolkům nechte na papírové utěrce odsát přebytečný tuk.
  • Abyste dosáhli plnohodnotného jídla a obohatili polentové hranolky o bílkoviny, podávejte je k masu či rybě. Můžete je také doplnit o výraznější sýry nebo navýšit množství sýru přidaného do samotné kaše.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič