Jarní kedlubnová polévka obsahuje množství zeleniny srovnatelné se salátem, akorát ve velice příjemné, sametově krémové podobě. S vejcem a kváskovým chlebem zastane hlavní jídlo a kedlubnové listy navíc zužitkujete na výtečné chipsy, které jsou skvělé i jen tak jako zdravé zobání.

Foto Eva Malúšová

Krémová kedlubnová polévka a chipsy z kedlubnových listů

Na 4 porce potřebujete:

  • 50 g másla
  • 1 velká cibule
  • 4 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 1 lžička cukru krupice
  • 800 ml vody či vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • ½ citronu
  • Sůl & pepř
  • Olej na chipsy
  • 1 hrst bylinek (kopr, pažitka)
  • 4 vejce
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Oloupanou a na kostky pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle. Kedlubny a mrkve také oloupejte, pokrájejte na kousky, přidejte k cibuli a asi 15 minut restujte, až zelenina začne chytat barvu. Právě opečení na másle dodá polévce lahodnou chuť.
  2. Zeleninu dost osolte, posypejte cukrem a nechte zlehka zkaramelizovat. Zalijte vývarem nebo vodou a pod poklicí uvařte doměkka. Polévku rozmixujte na hladký krém, zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem a případně dosolte.
  3. Podávejte se sekanými bylinkami, vařeným vajíčkem (já vejce vkládám na 7 minut do vroucí vody a pak rychle zchladím) a případně listovými chipsy.
  4. Chipsy z listů jsou super jednoduché: omyté a osušené pěkné listy natrhejte bez tuhých stvolů na velikost sousta, promněte s olivovým olejem a mořskou solí a pečte buď v horkovzdušné fritéze (já u airfryeru Philips používám režim určený pro kadeřávkové chipsy), nebo v troubě vyhřáté na 180 °C 5 až 10 minut dokřupava. Konzumujte ihned, kvůli soli lupínky časem vlhnou.

Tip: Odřezky a slupky kedlubny, mrkve a cibule nevyhazujte, ale použijte do zeleninového vývaru.

Foto Eva Malúšová