Estonsky kringel, česky zapletený kynutý věnec – říkat mu můžete po svém. Jedno je jasné. Kynuté těsto je v Česku doma a snad v žádné české domácnosti jím nikdo nepohrdne. Ať už jde o plněné buchty, nebo věnec protkaný vrstvami náplně z máku a povidel.
Pokud si nejste jisti svými pekařskými dovednostmi a váháte, zda se do věnce pustit, nebo ne, chtěla bych vás uklidnit, že není hanba, když se vám věnec nepovede zcela dokonale hned napoprvé. I kdyby se vám vrstvy od sebe oddělily víc, než byste si přáli, nebo se ve spoji věnec povolil a udělal „podkovu“, jeho chuť bude báječná i přes estetický nedostatek.
Vláčné těsto protkané makovo-povidlovou náplní vás uklidní a namotivuje k dalšímu pokusu, který bude jistě úspěšný. Jak totiž v případě nezdaru sami zjistíte, důležité je mít pěkně dlouhou roládu pevně stočenou. Tím nemám na mysli, že byste měli těsto při stáčení nějak natahovat nebo pružit. Po rozříznutí by se smrštilo, což by opět nadělalo neplechu. Stáčejte roládu zkrátka tak, aby byla hezky kulatá a těsto neplandalo, což by vytvořilo ony nechtěné velké rozestupy mezi vrstvami.
Kringel – zapletený kynutý věnec s povidly a mákem
Na 1 věnec potřebujete:
- 20 g droždí
- 50 g cukru + 1 lžička do kvásku
- 180 ml mléka
- 55 g másla
- 200 g hladké mouky + 1 lžička do kvásku
- 200 g polohrubé mouky
- Špetka soli
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 70 g mletého máku
- 150 ml mléka
- 150 g povidel
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte.
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Třetinu mléka přilijte k droždí, promíchejte, přidejte lžičku mouky a znovu promíchejte. Nechte 15 minut pracovat, aby vzešel kvásek.
- Zbytek mléka vraťte na sporák, ještě trochu přihřejte a vložte do něj na kostičky pokrájené máslo. Nechte jej rozehřát.
- V míse smíchejte obě mouky, cukr a špetku soli.
- Ujistěte se, že mléko s máslem není příliš teplé, a prošlehejte se žloutky.
- K mouce přelijte kvásek a mléčnou směs. Zadělejte pružné těsto. Ideálně jej zpracovávejte 10 minut, aby se lepek pěkně uvolnil.
- Mísu s těstem zakryjte fólií a nechte hodinu kynout.
- Mléko s mákem vařte na středním stupni 10 minut, dokud se mléko pořádně nevyvaří. Během vaření často míchejte. Nechte zchladnout. Poté smíchejte s povidly.
- Těsto vyndejte z mísy na lehce pomoučenou pracovní plochu a krátce zpracujte rukama. Rozválejte na velký plát, asi 35 x 53 cm. Během vyvalování podle potřeby podsypávejte moukou.
- Těsto potřete připravenou náplní, přičemž jeden podélný okraj nechte volný – stačit budou 2 až 3 cm. Směrem k tomuto nepotřenému okraji stočte roládu. Snažte se ji vinout víceméně napevno, aby nebyla volná a vrstvy od sebe neodskakovaly.
- Roládu nechte spojem dolů. Teď je ideální chvíle, kdy přendat výrobek na pečicí papír. Ze shora po celé délce roládu prořízněte. Řeznými stranami vzhůru stočte do pletence. Začátek a konec spojte a snažte se trochu proplést a napojit tak dohromady.
- Boky potřete prošlehaným vejcem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C nejdříve 20 minut. Poté ztlumte na 170 °C a dopékejte dalších 25 minut.
Tip: Namísto povidel a máku můžete těsto potřít i skořicovým máslem s cukrem anebo ořechovou náplní.