Výrazná omáčka s měkkým masem a opečenou mrkví nebo nevábně rozvařená zelenina v omáčce nejisté chuti? Bohužel v mnohých z nás se zakořenila zmíněná varianta číslo dvě. Pokrm, na který kdekdo kvůli špatným vzpomínkám na školní jídelnu nemá chuť ani pomyšlení, lze však přivést k dokonalosti.
Vepřovému v mrkvi ke znamenité chuti chybí většinou jen poctivá příprava a trošku času navíc. Základem úspěchu je přitom jednoduše důkladné orestování masa i zeleniny na jeho počátku.
Dušené vepřové v mrkvi
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g vepřové plece
- 500 g vepřové krkovice
- Sůl & pepř
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce sádla
- 8 mrkví
- 2 cibule
- 800 až 1000 ml silného vývaru
- ½ lžičky drceného kmínu
- Špetka muškátového oříšku
Postup
- Vepřovou plec i krkovici nakrájejte na větší kostky a dostatečně osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte lžíci másla se dvěma lžícemi sádla a maso zprudka ze všech stran dozlatova opečte. Následně jej pomocí děrované naběračky přendejte do mísy.
- Ve stejném hrnci nyní orestujte polovinu očištěné mrkve nakrájené na menší kousky. Jakmile začne chytat pěknou barvu, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli.
- Zeleninu orestujte pečlivě do zlatohněda. Když se začne více připékat, podlijte ji trochou horkého vývaru. Vařečkou seškrábněte přípečky ze dna a zase pokračujte, dokud nedosáhnete žádoucí barvy.
- Tento krok je velmi důležitý pro získání skvělé chuti i barvy pokrmu. Jakmile budete s výsledkem spokojeni (zelenina bude dostatečně zlatohnědá), přilijte zbylý vývar a ponorným mixérem vše dohladka rozmixujte.
- Nyní vmíchejte do omáčky opečené maso a ochuťte ji kmínem i muškátovým oříškem. Přiklopte pokličkou a zhruba hodinu duste na mírném plameni, dokud maso úplně nezměkne.
- Zbylou polovinu mrkve mezitím očistěte a nakrájejte na šikmé širší plátky. V pánvi rozpusťte zbylé máslo a mrkev na něm zprudka dozlatova orestujte. Měla by být pěkně na skus.
- Mrkev osolte, a jakmile bude maso v hrnci měkké, přidejte ji do omáčky. Nechte společně ještě chvilku probublat. Podávejte s vařenými bramborami ve slupce nebo s jemnou máslovou kaší.
Výběr masa
Vepřové v mrkvi připravujte z vepřové plece. Skvěle se k pokrmu hodí, jelikož je to maso libové i lehce prorostlé. Vyvarujte se sušším typům masa, naopak můžete plec nakombinovat s ještě šťavnatější krkovicí jako v dnešním receptu.