Cítíte se ospalí? Pak zřejmě potřebujete pořádný „cloumák“, třeba kafe, které obsahuje 80krát více kofeinu, než je ho v běžném espresu.
Tato káva se v současné době podává v kavárně Viscous v australském Adelaide pod názvem „Asskicker“ (volně přeloženo nakopávák), a pokud ji nějaký odvážlivec vypije, měl by zůstat bdělý 12 až 18 hodin. Káva je natolik silná, že k ní její tvůrce Steve Benington, který je vlastníkem kavárny Viscous, umístil varování o zdravotních rizicích jejího pití, informuje server CNBC.
Čtěte také: Energie máme jen omezené množství. Tady je návod, jak ji maximálně využít
Opojný nápoj v sobě zahrnuje dohromady čtyři espresa, osm ledových kostek, které vznikly ze 48 hodin překapávané kávy, a 120 mililitrů deset dnů překapávané kávy. Podle Berningtona v sobě jedna kostka ledu z překapávané kávy obsahuje více kofeinu než samotný šálek espresa.
Káva Asskicker byla původně připravena pro jednu zdravotní sestřičku sloužící noční směny. „Kávu pila dva dny a udržela ji na nohou po celé tři dny. Trochu jsem proto zmírnil její účinky a tak vznikl Asskicker,“ vysvětlil Bernington a dodal, že nyní vytváří i personalizované směsi pro různé typy zákazníků.
Hlavní analytik nápojů Jonny Forsyth z výzkumné společnosti Mintel pro CNBC odůvodnil současnou až virální popularitu australského nakopáváku. „Naše touha po vnitřním, intenzivním prožitku vzrostla kvůli přecpanému, nasycenému světu, v němž žijeme. A v tomto prostředí budou značky spojené se silným zážitkem přitahovat pozornost i oddanost zákazníků.“
Asskicker se pyšní pěti gramy kofeinu, zatímco klasicky připravované espreso či standardně filtrovaná káva obsahuje 60, respektive 150 miligramů kofeinu v závislosti na tom, jak probíhá příprava.
Otec Asskickera Benington radí, aby se jeho káva pila pozvolna po dobu tří až čtyř hodin, a díky tomu pak vydržíte „bdělí 12 až 18 hodin v kuse“.
Čtěte také: Flat white, aeropress nebo batch brew? Nastudujte si kávový slovník
Kardiolog a profesor Kausik Ray z londýnské Imperial College upozornil, že kofein je nejčastěji užívanou rekreační drogou na světě. Tato látka způsobuje zrychlení srdečního tepu, u některých lidí pak zvyšuje bušení srdce, zatímco k dalším efektům patří neklid, nespavost nebo i svalové chvění. Milovníci kávy pak také mohou pociťovat symptomy závislosti. „Tato novinka je velmi koncentrována, takže teoreticky může zhoršit vše zmíněné,“ uvedl profesor.
Studie analytika Forsytha pak také uvádí, že poptávka po intenzivních prožitcích je silná zejména u generace millennials (generace lidí narozená mezi lety 1986 až 1995). Ta je větším tahounem sílící poptávky po vysoce energetických nápojích než starší konzumenti. To s sebou přináší i nové šance pro firmy, které tak mohou připravovat kávu s vyšším či nižším obsahem kofeinu dle konkrétních příležitostí.