Ať už patříte mezi přibližně sto tisíc českých občanů trpících celiakií, na lepek máte intoleranci, nebo se mu zkrátka z jakýchkoli důvodů vyhýbáte, určitě víte, že nakoupit si specifické pečivo nebo zajít s přáteli na oběd je někdy dost náročné. Proto přinášíme tipy na podniky, kde si přijdou na své i ti, kteří nechtějí dělat kompromis ohledně svých gurmetských preferencí.


Pro chleba do Antonína

Antonínovo pekařství má sice jen jeden druh bezlepkového chleba, zato je jedním z nejlepších na trhu. Pohankový chleba vyjde na 79 korun, koupit ale klidně můžete jen půlku. Čerstvý vám vydrží i čtyři dny.


Na dort nebo věneček do Kofárny

Malostranská Kofárna se jako jedna z mála pyšní opravdu širokou nabídkou bezlepkových snacků a dezertů. K domácímu hummusu nebo baba ganoush vám obsluha ráda rozpeče bezlepkový chleba, z vitríny si můžete vybrat z několika druhů dortů, věnečků či koláčů. 


Na špagety do Peperoncina

Restaurace s krásnou rozlehlou zahrádkou nabízí svou pastu i v bezlepkové variantě. A pokud vám většina bezlepkových těstovin přijde naprosto bez chuti, budete Peperoncinem příjemně překvapeni a určitě nebudete v letenské restauraci naposled. 


Na večeři do Chutnej

Opravdu široký výběr bezlepkových jídel nabízí veganské bistro Chutnej s pobočkami na Letné a Vinohradech. Menu se pravidelně obměňuje, pochutnat si ale vždycky můžete například na pizze nebo burgeru.


Na sušenku ke kafi na Pavlač

Kafe vždycky chutná lépe s křupavou, přesto uvnitř dokonale vláčnou sušenkou. Pro takovou zavítejte do žižkovské kavárny Café Pavlač. A jak název napovídá, vychutnat si ji můžete na prosluněné pavlači.    


Pro týdenní nákup na trhy Jiřák

Pro větší nákup vyrazte na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, a to ideálně ve čtvrtek. Ve čtvrtek totiž můžete kromě stánku pekařství Dvorník vybírat i u stánku paleo pekárny Kostelec. Obě bezlepkové pekárny nabízejí sladké i slané pečivo, quiche či dezerty.