Ať už patříte mezi přibližně sto tisíc českých občanů trpících celiakií, na lepek máte intoleranci, nebo se mu zkrátka z jakýchkoli důvodů vyhýbáte, určitě víte, že nakoupit si specifické pečivo nebo zajít s přáteli na oběd je někdy dost náročné. Proto přinášíme tipy na podniky, kde si přijdou na své i ti, kteří nechtějí dělat kompromis ohledně svých gurmetských preferencí.
Pro chleba do Antonína
Antonínovo pekařství má sice jen jeden druh bezlepkového chleba, zato je jedním z nejlepších na trhu. Pohankový chleba vyjde na 79 korun, koupit ale klidně můžete jen půlku. Čerstvý vám vydrží i čtyři dny.
Na dort nebo věneček do Kofárny
Malostranská Kofárna se jako jedna z mála pyšní opravdu širokou nabídkou bezlepkových snacků a dezertů. K domácímu hummusu nebo baba ganoush vám obsluha ráda rozpeče bezlepkový chleba, z vitríny si můžete vybrat z několika druhů dortů, věnečků či koláčů.
Na špagety do Peperoncina
Restaurace s krásnou rozlehlou zahrádkou nabízí svou pastu i v bezlepkové variantě. A pokud vám většina bezlepkových těstovin přijde naprosto bez chuti, budete Peperoncinem příjemně překvapeni a určitě nebudete v letenské restauraci naposled.
Na večeři do Chutnej
Opravdu široký výběr bezlepkových jídel nabízí veganské bistro Chutnej s pobočkami na Letné a Vinohradech. Menu se pravidelně obměňuje, pochutnat si ale vždycky můžete například na pizze nebo burgeru.
Na sušenku ke kafi na Pavlač
Kafe vždycky chutná lépe s křupavou, přesto uvnitř dokonale vláčnou sušenkou. Pro takovou zavítejte do žižkovské kavárny Café Pavlač. A jak název napovídá, vychutnat si ji můžete na prosluněné pavlači.
Pro týdenní nákup na trhy Jiřák
Pro větší nákup vyrazte na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, a to ideálně ve čtvrtek. Ve čtvrtek totiž můžete kromě stánku pekařství Dvorník vybírat i u stánku paleo pekárny Kostelec. Obě bezlepkové pekárny nabízejí sladké i slané pečivo, quiche či dezerty.