Přiznejme si to. Je jen jeden důvod, proč se vypravit do jordánské Petry. A je pořádně dobrý – vidět tohle neobyčejné starověké město (světovou památku UNESCO) vytesané do červeného pískovce na vlastní oči.
Místo jsem navštívila loni v únoru se svými syny a byli jsme nadšeni. Procházet se mezi starověkými památkami ale nemůžete donekonečna a během večera či noci můžete mít docela dlouhou chvíli.
Například naše denní aktivity skončily okolo 4. hodiny odpoledne, ale ještě jsme se necítili na to, vrátit se do hotelového pokoje. I přes lehké vyčerpání jsme se rozhodli zamířit do města a navštívit známou kuchařskou školu Petra Kitchen. Ujali se nás anglicky mluvící šéfkuchaři a poskytli nám krátký úvod do jordánské kuchyně.
Petra Kitchen nabízí různé druhy aktivit, kromě nočního vaření třeba 5denní kurz základů jordánského vaření, během kterých vás místní kuchaři vezmou i na nákupy na tradiční trhy.
V průběhu nočního kurzu nás jeho vedoucí rozdělili do skupin, které měly vytvořit jednu nebo dvě večerní delikatesy. Během pití místního vína jsme dostali několik úkolů – nenáročných, především šlo o to, něco krájet.
Večeře byla vydatná a sestávala z tradiční čočkové polévky s kmínem, pečeného masa se sezamovou pastou tahini a nespočtu salátů. Navzdory tomu, že ingredience byly poměrně základní, bylo jídlo úžasné. Jídlo jsme zakončili tradičními jordánskými sušenkami a velice silnou kávou. Tento zážitek mohu jedině doporučit!