Odhoďte zábrany, převlečte se za svou nejoblíbenější filmovou postavu a vyrazte s námi do víru elektronických mixů a skvělého jídla od vyhlášené party zvané Ze Mě projekt.
Že jsem ten večer měla dorazit na akci v převlečení za svou oblíbenou filmovou postavu, jsem kvůli své roztržitosti zjistila zhruba zastávku předtím, než jsem se chystala vystupovat.
Vrátit se zpátky domů nebyl čas. Předtím, než jsem vstoupila do pražské Almy v ulici V Jirchářích, jsem tak musela improvizovat.
Půjdu za paní Columbovou, řekla jsem si. Hned po vstupu do nedávno otevřeného podniku mi bylo jasné, že jsem svůj kostým zásadně podcenila.
Ten večer se v restauraci Alma, která se nachází na místě stejnojmenného prvorepublikového kina, konala akce Ze Mě projektu mísící elektronickou hudbu a finediningový zážitek.
Tématem večera, který v předchozích letech Ze Mě projekt uspořádal v Laichterově domě nebo na samotě u lesa, byl s odkazem na místní historii právě film a návštěvníci Ravu měli za úkol dorazit v převleku. Někteří se tohoto zadání zhostili více než svědomitě.
V rudě nasvícené místnosti s otevřenou kuchyní jste během večera mohli potkat božskou Vivian z filmu Pretty Woman v jejích ikonických dvoubarevných šatech spojených železnou sponou, postavy z Harryho Pottera či Pulp Fiction nebo skupinu kamarádů se zvířecími oušky připomínající postavy ze 101 dalmatinů.
Nechyběl ani Gandalf z Pána prstenů v dlouhém šedém hábitu, baletka z filmu Černá labuť s typickou tutu sukní, ale ani Neo z Matrixu nebo v kombinézách oblečené duo ze seriálu Breaking Bad.
Kdo stejně jako já zvolil taktiku převleku divákům neznámé paní Columbové, rozhodně nerezignoval na styl.
Mezi návštěvníky, v nichž by člověk poznal nejednoho pražského designéra, populárního herce, ale i tváře z byznysové scény, se střídaly výrazně barevné modely od české designérky Terezy Rosalie Kladošové, jednoduché baggy mikiny Carhartt nebo černé kousky od Balenciagy.
Tohle všechno jste si mohli v klidu prohlédnout, až když si vaše uši navykly na hlasitou hudbu prostupující celým prostorem podniku.
Ten pro účely speciální akce vyklidil většinu stolů, aby uvolnil místo pro dýdžeje a tanečníky. „Opulentní, křiklavé, příjemně bizarní,“ píšu si na začátku večera do poznámkového bloku.
Onu stage pro tento event vytvořila multidisciplinární umělecká skupina Zkrat. A bylo se na co dívat. Pult, za nímž se během večera vystřídalo hned několik dýdžejů, byl obestavěný několika starými televizními obrazovkami. Nesloužily ale jen jako dekorace.
Kromě speciálně vytvořeného Teletextu, kde se návštěvník mohl dočíst, jaké pokrmy mu dnes kuchaři ze Ze Mě projektu budou servírovat, běžel na obrazovkách i živý přenos zachycující samotnou přípravu jídel: kuchaři měli ten večer na své ruce namířené kamery, které záznam živě přenášely.
Ostatně jídlo bylo vedle hudby tou nejdůležitější částí večera. Chodů byly na programu desítky a o jejich přípravu se starali kuchaři nejen v otevřené kuchyni, ale i jejich kolegové na dvorku mezi restaurací a vinným barem.
Podával se wagyu burger, tatarák z jelena a zmrzlina s čerstvě usmaženými minikoblížky. Byly ústřice s granitou ze zelených jahod, kanibal sendvič, grilovaný sumec s hruškovým glazé s kapřím garumem, perilou a křupavou rýží nebo osvěžující ceviche s koriandrem.
Nechyběl ani pivní košíček s čerstvým sýrem, sirupem z borovicových šišek a divokými bylinkami, popcorn s umami prachem, brambůrky s libečkem nebo sladký čokoládový košíček s tvarohem z farmy Struhy.
To všechno v podobě jednohubek, které tu místní číšníci s alobalovými čepičkami na hlavě během večera aktivně roznášeli. Forma občerstvení, tedy menší porce, dává smysl: jen těžko si představit, že před tancem na parketu se člověk nacpe plnohodnotnou porcí jídla.
Z postupně se plnícího parketu šlo usuzovat, že za hudbou sem ten večer přišla většina lidí. K pódiu se první nadšenci začali stahovat už několik málo minut po začátku, plno ale pod dýdžejským pultem začalo být, až když venku definitivně padla tma.
„Kluky ze Ze Mě projektu znám už dlouho, máme rádi jejich jídlo. A proč jsme dneska přišli sem? Za skvělým gastrem a stejně skvělou party,“ říká mi na dámských záchodcích jedna z účastnic s make-upem připomínajícím kočku Šklíbu z Alenky v říši divů.
„Proč jsem tady já?“ opakuje mou otázku mladík se sportovní čelenkou ve vlasech a snaží se překřičet hudbu.
„Přestěhoval jsem se do Prahy, zrovna když Alma otevírala. Byl jsem tu na několika vinných akcích, třeba s Milanem Nestarcem, a miluju Ze Mě projekt. Tak jsem si řekl: Proč ne?“ dodává později na dvorku mezi restaurací a vinárnou.
Alma - Ze mě - degustace, 23. března 2024
„S přítelem jsme přišli, protože kluci ze Ze Mě projektu nám budou vařit na svatbě. Snoubenec navíc miluje DnB, takže se to krásně propojilo,“ říká mi jedna z účastnic akce, která se se svým doprovodem převlékla za Pam a Jima z kultovního seriálu Kancl.
Všechny oslovené během večera vidím tancovat do rytmu hudby linoucí se zpod rukou dýdžejů Evy Falt, Mr.Sympatic nebo Oblaka. Elektronická hudba tu zní až do pozdních večerních hodin, s nastupujícím ránem se osazenstvo přesouvá i na stage v podzemních prostorách Almy.
Verdikt? Pokud máte rádi moderní českou gastronomii a elektronickou hudbu, techno nebo DnB a zároveň vám nevadí si za výjimečnou party připlatit (akce v Almě vyšla na 3700 korun bez nápojů), neváhejte a u Ze Mě projektu vyhlížejte další termíny jejich Ravu.
Kromě jídla, dobrého pití a tance se totiž nabízí další důvod, proč akci navštívit: Kde jinde budete mít možnost potkat tak zajímavý mix byznysové a kulturní scény?