Quinoa je velice bohatá na důležité aminokyseliny a možná ji rádi používáte naslano jako přílohu. Nejspíš vás ale překvapí, že výborně chutná i nasladko v podobě granoly. Je krásně křupavá, dost sytá, jsou v ní velké kousky a vyladit si ji můžete podle svých chutí.

Namísto vanilky anebo spolu s vanilkou zkuste k ochucení použít také mletou skořici nebo perníkové koření. Ořechy si vyberte podle vlastních preferencí a to stejné platí o semínkách a ovoci, které se přidává po upečení granoly. Doplnit ji můžete kokosovými chipsy nebo kousky čokolády.

info Foto Martina Baťhová (Lancingerová)
Foto Martina Baťhová (Lancingerová)

Bezlepková granola z quinoy

Na středně velkou sklenici potřebujete:

  • 100 g suché quinoy
  • 50 g ořechů (použila jsem mix pekanových a mandlí)
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 10 g chia semínek
  • 30 g tahini pasty
  • 30 g medu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • Hrst rozinek (nebo jiného sušeného ovoce)
info Foto Martina Baťhová (Lancingerová)
Foto Martina Baťhová (Lancingerová)

Postup

  1. Quinou vsypte do mísy. Ořechy nasekejte nadrobno a společně se semínky přidejte ke quinoi a promíchejte.
  2. V jiné mističce promíchejte tahini pastu, med a vanilkovou pastu nebo extrakt.
  3. Oslazenou tahini pastu stěrkou nalijte na sypkou směs s quinoou a dobře promíchejte, aby se všechny kousky dobře pastou obalily. Půjde to možná trochu špatně, proto doporučuji jít do toho rukama a dobře pastu do směsi takto „vmasírovat“.
  4. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečte v režimu horkovzduch při teplotě 140 °C cca 23 až 25 minut. V polovině pečení promíchejte.
  6. Po upečení nechte doschnout a vychladnout na plechu. Po vystydnutí vmíchejte rozinky, přendejte do sklenice a uzavřete.
  7. Skladujte v suchu a temnu.