Quinoa je velice bohatá na důležité aminokyseliny a možná ji rádi používáte naslano jako přílohu. Nejspíš vás ale překvapí, že výborně chutná i nasladko v podobě granoly. Je krásně křupavá, dost sytá, jsou v ní velké kousky a vyladit si ji můžete podle svých chutí.
Namísto vanilky anebo spolu s vanilkou zkuste k ochucení použít také mletou skořici nebo perníkové koření. Ořechy si vyberte podle vlastních preferencí a to stejné platí o semínkách a ovoci, které se přidává po upečení granoly. Doplnit ji můžete kokosovými chipsy nebo kousky čokolády.
Bezlepková granola z quinoy
Na středně velkou sklenici potřebujete:
- 100 g suché quinoy
- 50 g ořechů (použila jsem mix pekanových a mandlí)
- 20 g slunečnicových semínek
- 10 g chia semínek
- 30 g tahini pasty
- 30 g medu
- 1 lžička vanilkové pasty
- Hrst rozinek (nebo jiného sušeného ovoce)
Postup
- Quinou vsypte do mísy. Ořechy nasekejte nadrobno a společně se semínky přidejte ke quinoi a promíchejte.
- V jiné mističce promíchejte tahini pastu, med a vanilkovou pastu nebo extrakt.
- Oslazenou tahini pastu stěrkou nalijte na sypkou směs s quinoou a dobře promíchejte, aby se všechny kousky dobře pastou obalily. Půjde to možná trochu špatně, proto doporučuji jít do toho rukama a dobře pastu do směsi takto „vmasírovat“.
- Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v režimu horkovzduch při teplotě 140 °C cca 23 až 25 minut. V polovině pečení promíchejte.
- Po upečení nechte doschnout a vychladnout na plechu. Po vystydnutí vmíchejte rozinky, přendejte do sklenice a uzavřete.
- Skladujte v suchu a temnu.