Hřejivé vegetariánské jídlo s harmonickou kořenitou chutí, které vás nabije. I tak lze jednoduše popsat indický pokrm rajma masala, který je ideálním pokrmem pro babí léto i podzim.
Pod pojmem rajma masala si Indové představí červené fazole. Tento stejnojmenný recept, jehož základem jsou právě fazole, přináší skvělý způsob, jak se zahřát i zasytit a dodat tělu potřebné živiny včetně vlákniny. Čím dál více se hovoří o velkém prospěchu luštěnin pro naše zdraví i o tom, jak jsou opomíjené. Zjistilo se, že luštěniny tvoří jeden z hlavních pilířů výživy dlouhověkých civilizací v různých částech světa.
Rajma masala je chutný způsob, jak blahodárné fazole zařadit do svého jídelníčku, a nadto velice snadno. Příprava receptu zabere zhruba jen půl hodiny. Koření navíc příjemně prohřeje naše tělo, což je z hlediska tradiční čínské medicíny v chladných měsících klíčové pro podporu imunity a celkového zdraví.
Indické fazole v rajčatové omáčce: rajma masala
Na 4 porce potřebujete:
- 1 lžíci ghí nebo oleje
- ½ lžičky celého římského kmínu
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 chilli papričku (dle chuti)
- 500 g rajčatového pyré
- 1 lžičku mletého koriandru
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky garam masaly
- sůl
- ½ lžičky mleté pískavice
- 300 g červených fazolí (vařených nebo sterilovaných)
- koriandr k podávání
Postup
- V hrnci rozehřejte tuk. Vsypte do hrnce celý římský kmín a asi minutu na středním stupni opékejte.
- Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno. Za občasného míchání opékejte asi šest až sedm minut dozlatova.
- Mezitím nastrouhejte česnek a zázvor, který přidáte k opečené cibuli. Míchejte asi minutu.
- Zalijte rajčatovým pyré a ½ hrnku vody. Přidejte koření – koriandr, mletý římský kmín, kurkumu a garam masalu. Osolte a pozvolna vařte dvacet minut.
- Do omáčky přidejte pískavici a minutu vařte. Nakonec vmíchejte uvařené červené fazole. Můžete použít i sterilované – ty předem propláchněte v cedníku a nechte dobře okapat. Chvíli povařte.
- Rajmu masalu podávejte posypanou koriandrem. Jako přílohu servírujte rýži basmati a různé druhy indických placek.