Hřejivé vegetariánské jídlo s harmonickou kořenitou chutí, které vás nabije. I tak lze jednoduše popsat indický pokrm rajma masala, který je ideálním pokrmem pro babí léto i podzim.

Pod pojmem rajma masala si Indové představí červené fazole. Tento stejnojmenný recept, jehož základem jsou právě fazole, přináší skvělý způsob, jak se zahřát i zasytit a dodat tělu potřebné živiny včetně vlákniny. Čím dál více se hovoří o velkém prospěchu luštěnin pro naše zdraví i o tom, jak jsou opomíjené. Zjistilo se, že luštěniny tvoří jeden z hlavních pilířů výživy dlouhověkých civilizací v různých částech světa.

Rajma masala je chutný způsob, jak blahodárné fazole zařadit do svého jídelníčku, a nadto velice snadno. Příprava receptu zabere zhruba jen půl hodiny. Koření navíc příjemně prohřeje naše tělo, což je z hlediska tradiční čínské medicíny v chladných měsících klíčové pro podporu imunity a celkového zdraví.

Indické fazole v rajčatové omáčce: rajma masala

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 lžíci ghí nebo oleje
  • ½ lžičky celého římského kmínu
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 chilli papričku (dle chuti)
  • 500 g rajčatového pyré
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky garam masaly
  • sůl
  • ½ lžičky mleté pískavice
  • 300 g červených fazolí (vařených nebo sterilovaných)
  • koriandr k podávání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. V hrnci rozehřejte tuk. Vsypte do hrnce celý římský kmín a asi minutu na středním stupni opékejte.
  2. Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno. Za občasného míchání opékejte asi šest až sedm minut dozlatova.
  3. Mezitím nastrouhejte česnek a zázvor, který přidáte k opečené cibuli. Míchejte asi minutu.
  4. Zalijte rajčatovým pyré a ½ hrnku vody. Přidejte koření – koriandr, mletý římský kmín, kurkumu a garam masalu. Osolte a pozvolna vařte dvacet minut.
  5. Do omáčky přidejte pískavici a minutu vařte. Nakonec vmíchejte uvařené červené fazole. Můžete použít i sterilované – ty předem propláchněte v cedníku a nechte dobře okapat. Chvíli povařte.
  6. Rajmu masalu podávejte posypanou koriandrem. Jako přílohu servírujte rýži basmati a různé druhy indických placek.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová