Tento salát je vyladěn jak barevně, tak (a to především) chuťově. Lahodný losos, šťavnatý špenát, nahořklý grep, pronikavá bazalka, křupavý sezam a lehounce pikantní chilli.
Pokud má u vás chilli dveře dokořán, použijte čerstvou chilli papričku nakrájenou najemno. Sušené chilli vločky jsou o mírnější variantou, která jazyk jemně pošimrá. Klasickou bazalku, kterou doma běžně používáte, se nemusíte v tomto receptu bát vyměnit za bazalku thajskou. Dodá pokrmu trochu exotického nádechu.
Salát s lososem, špenátem, grepem a quinoou
Na 2 porce potřebujete:
- 40 g quinoy
- 1 grep
- 200 g lososa zbaveného kůže
- 2 velké hrsti baby špenátu
- Hrst bazalky (skvělá je thajská)
- ½ okurky
- Chilli vločky nebo čerstvá paprička
Zálivka:
- 2 lžíce grepové šťávy
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1 plná lžička hrubozrnné hořčice
- 1 plná lžička sezamu + na posypání
- Sůl
Marináda:
- 2 lžičky grepové šťávy
- 1 lžička medu
- ¼ lžičky sušeného česneku
- 1 lžíce oleje
- Sůl
Postup
- Quinou uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte poté na talíři zchladnout a lehce proschnout. Můžete také použít den předem vařenou quinou, a to v množství 1 až 2 hrsti.
- Grep ostrým nožem zbavte slupek a poté z něj vykrájejte jednotlivé segmenty. Ze zbytku vymačkejte šťávu do mističky.
- Ze šťávy odeberte 2 lžíce na zálivku. Sezam nasucho opečte na pánvi a nechte zchladnout. Trochu odeberte na posypání salátu. Zbytek přidejte do mističky se šťávou, přidejte olej a hořčici, osolte a prošlehejte.
- V další misce promíchejte ingredience na marinádu – grepovou šťávu, med, sušený česnek, olej a špetku soli.
- Filet lososa překrojte v úrovni postranní čáry napůl a pak nakrájejte na centimetrové pruhy. Kousky ryby obalte v marinádě. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. V režimu grilování při 200 °C pečte v troubě 5 minut.
- Do mísy vložte quinou. Zálivku znovu prošlehejte a přilijte 2/3 ke quinoe. Promíchejte. Dále do misky přidejte grep, špenát a hrst bazalkových listů. Ty větší můžete natrhat. Okurku nakrájejte na slabé plátky nebo utvořte pruhy pomocí škrabky. Přidejte do mísy. Zalijte zbytkem zálivky a zlehka krátce promíchejte.
- Salát naservírujte na talíře nebo do misek. Ozdobte kousky pečeného lososa a posypejte chilli vločkami a sezamem. Ihned podávejte.