Rajčatová polévka potřebuje rajčata čerstvá, sladká a pořádně vyzrálá. Ve slunné Itálii o taková není nouze, v nynější sezoně rajčat však připravíte luxusní rajčatovou polévku i u vás doma.

Chutná rajská polévka má hutnější konzistenci, pohladí chuťové pohárky a naplní vás štěstím. Polévku plnou svěžích rajčat doplňte špetkou cukru a bazalkou, která jí sluší. A na závěr ji ozdobte křupavými krutony nebo přikusujte lahodný sýrový sendvič.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Nejlepší rajčatová polévka z čerstvých rajčat

Na 2 větší porce potřebujete:

  • 1 kg čerstvých zralých rajčat
  • (Vločková) sůl
  • Pár lístků čerstvého tymiánu a oregana
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Kousek másla
  • 1 cibule
  • 2 větší stroužky česneku
  • Hrst čerstvé bazalky + na ozdobu
  • 60 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžičky tmavého cukru
  • Sýrový sendvič nebo křupavé krutony k podávání
  • Parmezán na posypání
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Rajčata rozkrojte na poloviny a vyskládejte v jedné vrstvě na plech řeznou stranou vzhůru. Posypejte solí, lístky tymiánu a oregana a přelijte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 15 minut.
  2. V hrnci na kousku másla osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a poté nechte rozvonět česnek. Vmíchejte pečlivě vytřený obsah plechu s pečenými rajčaty a veškerou šťávou.
  3. Na nízkém plameni nechte rajčata alespoň 20 minut lehce probublávat. Přihoďte pár lístků bazalky na provonění. Ponorným mixérem pak polévku dohladka rozmixujte.
  4. Polévku podle potřeby nařeďte trochou vývaru a dochuťte solí a cukrem. Řiďte se především chutí rajčat. Pokud jsou skutečně sladká, příliš cukru není potřeba.
  5. V případě, že jste rajčata neloupali, můžete polévku pro ještě jemnější efekt propasírovat přes síto. Já slupky pro jejich obsah vitaminů i chuť ponechávám. S výkonným mixérem není třeba ani pasírovat.
  6. Při podávání nabídněte zakysanou smetanu nebo polévku zakápněte olivovým olejem a zlehka opepřete. Ozdobte lístky bazalky a přikusujte opečenou bagetku, sýrový sendvič či na másle dozlatova vypečené krutony. Posypejte strouhaným parmezánem.

Tipy & triky

  • Pro přípravu rajčatové polévky používejte v zásadě co nejčerstvější, nejsladší a nejšťavnatější druh rajčat. Polévku připravujte nejlépe právě v rajčatové sezoně. V ostatních měsících použijte pro přípravu raději kvalitní rajčatové pyré jako u rajské omáčky, krájená nebo sekaná rajčata z plechovky. Případně kombinujte s čerstvými rajčaty a při pečení je rovnou trochu pocukrujte.
  • Před samotnou přípravou můžete rajčata oloupat, návod najdete v receptu na dokonalé lečo. Bez slupek dosáhnete jemnějšího výsledku, avšak přijdete o dávku vitaminů ve slupce obsaženou. Pokud vám slupky nějak zásadně nepřekážejí a máte výkonný mixér, s klidným svědomím je rajčatům ponechte.
  • Abyste měli komplexní jídlo, přidejte sýrové krutony z halloumi, cibulový grilled cheese sendvič nebo klasický croque monsieur.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič