Rajčatová polévka potřebuje rajčata čerstvá, sladká a pořádně vyzrálá. Ve slunné Itálii o taková není nouze, v nynější sezoně rajčat však připravíte luxusní rajčatovou polévku i u vás doma.
Chutná rajská polévka má hutnější konzistenci, pohladí chuťové pohárky a naplní vás štěstím. Polévku plnou svěžích rajčat doplňte špetkou cukru a bazalkou, která jí sluší. A na závěr ji ozdobte křupavými krutony nebo přikusujte lahodný sýrový sendvič.
Nejlepší rajčatová polévka z čerstvých rajčat
Na 2 větší porce potřebujete:
- 1 kg čerstvých zralých rajčat
- (Vločková) sůl
- Pár lístků čerstvého tymiánu a oregana
- 3 lžíce olivového oleje
- Kousek másla
- 1 cibule
- 2 větší stroužky česneku
- Hrst čerstvé bazalky + na ozdobu
- 60 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky tmavého cukru
- Sýrový sendvič nebo křupavé krutony k podávání
- Parmezán na posypání
Postup
- Rajčata rozkrojte na poloviny a vyskládejte v jedné vrstvě na plech řeznou stranou vzhůru. Posypejte solí, lístky tymiánu a oregana a přelijte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 15 minut.
- V hrnci na kousku másla osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a poté nechte rozvonět česnek. Vmíchejte pečlivě vytřený obsah plechu s pečenými rajčaty a veškerou šťávou.
- Na nízkém plameni nechte rajčata alespoň 20 minut lehce probublávat. Přihoďte pár lístků bazalky na provonění. Ponorným mixérem pak polévku dohladka rozmixujte.
- Polévku podle potřeby nařeďte trochou vývaru a dochuťte solí a cukrem. Řiďte se především chutí rajčat. Pokud jsou skutečně sladká, příliš cukru není potřeba.
- V případě, že jste rajčata neloupali, můžete polévku pro ještě jemnější efekt propasírovat přes síto. Já slupky pro jejich obsah vitaminů i chuť ponechávám. S výkonným mixérem není třeba ani pasírovat.
- Při podávání nabídněte zakysanou smetanu nebo polévku zakápněte olivovým olejem a zlehka opepřete. Ozdobte lístky bazalky a přikusujte opečenou bagetku, sýrový sendvič či na másle dozlatova vypečené krutony. Posypejte strouhaným parmezánem.
Tipy & triky
- Pro přípravu rajčatové polévky používejte v zásadě co nejčerstvější, nejsladší a nejšťavnatější druh rajčat. Polévku připravujte nejlépe právě v rajčatové sezoně. V ostatních měsících použijte pro přípravu raději kvalitní rajčatové pyré jako u rajské omáčky, krájená nebo sekaná rajčata z plechovky. Případně kombinujte s čerstvými rajčaty a při pečení je rovnou trochu pocukrujte.
- Před samotnou přípravou můžete rajčata oloupat, návod najdete v receptu na dokonalé lečo. Bez slupek dosáhnete jemnějšího výsledku, avšak přijdete o dávku vitaminů ve slupce obsaženou. Pokud vám slupky nějak zásadně nepřekážejí a máte výkonný mixér, s klidným svědomím je rajčatům ponechte.
- Abyste měli komplexní jídlo, přidejte sýrové krutony z halloumi, cibulový grilled cheese sendvič nebo klasický croque monsieur.