Prosecco jelly jsem před lety viděla u Jamieho Olivera. Krásné napohled a skvělé chuťově, zkrátka dokonalý letní dezert! Není to žádná věda, jen to chce trpělivost a čas při tuhnutí želé. 

Pokud vás baví „vaření“ s alkoholem, zkuste i osvěžující Gin & Tonic nanuky, svařákový čokoládový dort nebo penne alla vodka.

Foto Svatava Vašková

Prosecco želé s ovocem

Na 1 bábovkovou formu potřebujete:

  • 30 g želatiny v prášku
  • 250 ml vody
  • 2 lžíce bezinkového sirupu
  • 500 ml prosecca nebo jiného bílého šumivého vína 
  • Šťáva z 1 citronu
  • Čerstvé ovoce (maliny, meruňky, borůvky, jahody atd.)
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Želatinu rozpusťte v 250 ml horké vody ochucené sirupem (voda nesmí být vroucí). Až trochu zchladne, přidejte citronovou šťávu a prosecco. Prošlehejte ruční metlou a nechte opadnout pěnu. 
  2. Připravte si vhodné nádoby (např. hladkou formu na bábovku, srnčí hřbet, silikonové košíčky apod). 
  3. Na dno nalijte trošku želatinové směsi a dejte do ledničky téměř ztuhnout. Pak přidejte část ovoce, znovu zalijte tekutou želatinou, opět nechte mírně ztuhnout a pak ještě jednou až dvakrát postup zopakujte. 
  4. Ovocné želé nechte cca 2 hodiny v lednici a pak ho opatrně vyklopte (ideální je potřít formu horkou vodou, pak se želé samo pustí).  

Tip: Vynechte sladký sirup, a nechte tak vyniknout chuti šumivého vína a ovoce bez sladidla.

Foto Svatava Vašková