Jak by měla vypadat vyvážená bageta, která bude nejen chutným, ale i zdravým a vyváženým jídlem? Začněte výběrem kvalitního pečiva z celozrnné nebo žitné mouky, které poskytne tělu vlákninu, pokračujte zdravými tuky, které zde zastupuje avokádo, a nevynechejte bílkoviny – v tomto případě tresku.
Zelenina by měla být také součástí zdravé bagety. Můžete volit mezi syrovou i tepelně upravenou zeleninou. V tomto případě by mohla nahradit okurku grilovaná paprika nebo cuketa. Tepelně upravenou zeleninu by v chladných měsících měli preferovat obzvlášť zimomřivci. Marinádu na rybu vyzkoušejte někdy i na kuřecí nebo krůtí maso, které může tresku suplovat. Pro veganskou alternativu zvolte tofu.
Sendvič s avokádem a pečenou treskou
Na 3 porce potřebujete:
Marináda:
- 1 rovná lžička najemno nakrájeného tymiánu
- 1 rovná lžička mleté papriky
- Nastrouhaná kůra z 1 menšího citronu
- Sůl & pepř
- 1 lžíce oleje
Dále:
- 3 bagety (každá o váze 100 až 130 g)
- 1 velké zralé avokádo
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl
- Hrst rukoly
- ½ okurky
- Červená cibule
- Mladé výhonky/microgreens na zasypání
Postup
- Filet tresky položte na plech vyložený pečicím papírem. Prsty nahmatejte kostičky a ty vyberte pinzetou.
- V misce promíchejte ingredience na marinádu: koření, citronovou kůru, větší špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře. Rybu marinádou potřete a dejte péct při 220 °C na 10 až15 minut.
- Než se upeče ryba, dužinu avokáda rozmačkejte a promíchejte s citronovou šťávou a solí. Okurku nakrájejte na slabé plátky a cibuli na tenká půlkolečka.
- Bagety podélně prořízněte. Jednu podélnou stranu nechte spojenou, z bagety tak nebude vypadávat náplň do stran. Spodní část potřete avokádovou pastou. Posypejte trochou rukoly, obložte několika plátky okurky a kousky ryby. Zasypejte cibulí, výhonky a podávejte.